Насловна Друштво Reis Kavazović u Foči: Džamije i crkve su blago svih građana BiH

Reis Kavazović u Foči: Džamije i crkve su blago svih građana BiH

20.9 C
Foča

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović izjavio je danas u Foči da je zadovoljan tempom obnove Aladža džamije, istakavši da mu je drago što obnova porušenih vjerskih i kulturno-istorijskih spomenika nailazi na dobar prijem svih građana u BiH.

Reis 1

Kavazović je napomenuo da će banjalučka Ferhadija svečano biti otvorena 7. maja, da je u planu obnova džamije u Čajniču, te da bi Aladža džamija mogla biti završena iduće godine. On je rekao da je teško obezbijediti novac za obnovu džamija, pravoslavnih i katoličkih vjerskih objekata, ali da se uprkos tome oni obnavljaju.

„ Vidimo da se radi pravoslavna crkva u Mostaru, što je nama veoma važno. To su naši spomenici kulture i trebamo da vodimo računa o njima. Na našu veliku radost obnavljamo naše graditeljsko naslijeđe“, rekao je Kavazović, koji je danas obišao gradilište Aladža džamije i Carevu džamiju u Foči, čija je obnova pri kraju. Kavazović je položio mesingani prsten, izliven u Turskoj, na postolje jednog od četiri stuba, koji će nositi tri luka i tri male kupole na ulazu u Aladža džamiju, čiju obnovu najvećim dijelom finansira Direkcija vakufa Turske.

reis 3

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Foči Salem Ćemo istakao je da je obnova Aladža džamije najveći i najzahtjevniji projekat Rijaseta IZ u BiH. „ Aladža je posebna i jedinstvena, ne znam da li igdje postoji ovakva ljepotica. Raduje nas da se gradi ista onakva kakva je bila, da se kamen vadi iz fočanskih nalazišta iz kojih je prvi put građena, te da fočanske firme učestvuju u gradnji i da nam pomažu naše komšije“, naveo je Ćemo.

Aladza

 

On je dodao da se procjenjuje da će obnova Aladža džamije koštati oko osam miliona maraka, te da su pri kraju radovi na obnovi Careve džamije. „ Uz pomoć dobrih ljudi, uz pomoć fočanske vlasti i naših komšija i prijatelja, uspjeli smo da obnovimo Carevu džamiju, koja je do 1992. godine bila centralna i najveća od 12 džamija u Foči“, rekao je Ćemo.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...