Naslovna Društvo Remek djelo borbe protiv fašizma ponovo sija Dolinom heroja

Remek djelo borbe protiv fašizma ponovo sija Dolinom heroja

3.3 C
Foča

Na Tjentištu je danas ozvaničen završetak restauracije fresaka u Spomen-kući “Panorama” koja je nakon šest mjeseci svečano otvorila svoja vrata posjetiocima. Zalaganjem NP “Sutjeska” i Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko naseljeđe oštećenim fresakama je prvi put u poslijeratnom periodu vraćena nekadašnja umjetnička ljepota, a arhitektonsko remek djelo, Spomen-kuća Bitke na Sutjesci, zasijalo je starim sjajem.

20181130_130517

Ratni vihor, nemilosrdni zubi vremena, vandalizam i ljudski nemar ostavljali su svoje tragove na freskama posljednjih dvadeset pet godina. Zidno slikartsvo u mnogome uništila je i vlaga. Entuzijasti su odlučili da konačno tome stanu u kraj i zaustave propadanje značajnog umjetničkog djela.

20181130_123234

Stručnjaci iz Zavoda pola godine obavljali su zahtjevan posao i uspjeli da udahnu novi život za 13 fresaka koje prikazuju golgotu Sutjeske. Na projektu je pažljivo radila Vanja Šotra Dursun, konzervator – restaurator nepokretnog kulturnog nasljeđa uz pomoć fočanskog slikara Njegoša Miletića.

– Bilo je teško, ali smo uspjeli. Ispalo je sve kako smo i zamislili. Ima još posla, jer ovdje bi trebalo da se saniraju krovni prozori i krovni pokrivač, jer ima još vlage u temeljima, krovu. Nadamo se da neće na ovome stati-rekla je Vanja Šotra Dursun, glavni restaurator fresaka u Spomen-kući.

20181130_122412

Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zavoda za kulturno -istorijsko naseljeđe smatra da je obnova unutrašnjosti Spomen-kuće na Tjentištu istorijski događaj.

-Ovo jeste istorijski događaj jer je obnovljen istorijski spomenik. Prava je rijetkost na području RS da u jednom objektu imamo i vrijedan istorijski spomenik koji svjedoči o izuzetno značajnom događaju iz istorije za srpski narod i sve narode bivše Jugoslavije, a da istovremeno bude i značajno umjetničko djelo. Drago nam je što smo dali doprinos ovim radovima koji će biti vidljivi na vijekove-rekao je Nagradić.

20181130_123006

Vrijednost radova procjenjuje se na oko 100 000 dolara, ali je posao obavljen potpuno besplatno. NP “Sutjeska” obezbijedio je materijal i smještaj restauratorima koji su sve obavili bez nadoknade.

-Velika zahvalnost ide ljudima iz Zavoda koji su nam omogućili da se ovo besplatno završi. Ova Spomen-kuća u svom podrumu ima bioskopsku salu koja je zapaljena i uništena ranije, a koju planiramo u narednom periodu obnoviti, uz druge objekte, i tako zaokružiti obnovu cijelog memorijalnog kompleksa Bitke na Sutjesci-rekao je Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”.

20181130_122702

Spomen kuća Bitke na Sutjesci rijetko je umjetničko djelo koje nadrasta vrijeme i događaj kome je posvećen, rekao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

20181130_121157

Otvaranju Spomen-kuće za buduća pokoljenja prisustvovao je Dragan Đurović, sekretar SUBNOR-a Crne Gore koji je istakao da je vraćanjem starog sjaja Spomen-kući na obali Sutjeske ponovo barjak časti i slobode.

Spomen-kuća je izgrađena 1975. godine i zajedno sa Centralnim spomenikom i spomen-kosturnicom čini Memorijalni kompleks podignut 1973. godine u znak sjećanja na stradanja i žrtve, kao i proboj NOVJ-a tokom Pete ofanzive poznatije kao Bitka na Sutjesci.

20181130_121031

Spomen obilježje Bitke na Sutjesci je vrijedno svjedočanstvo savremene arhitekture, skulpture i slikarstva, harmonizovano sa ambijentom. Posjeduje naglašene estetske vrijednosti i uživa najveći stepen zaštite Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, te Narodne skupštine koja ga je proglasila kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku. „Panorama“ je remek djelo arhitekte Ranka Radovića, dok su freske djelo akademskog slikara Krsta Hegedušića.

Poslednji tekstovi

Premier kladionica: Univerzitetskoj bolnici u Foči donirano 5.000 maraka

Grupacija Premier sportska kladionica uplatila je Univerzitetskoj bolnici u Foči  5.000 maraka u svrhu pomoći u borbi protiv virusa korona-potvrđeno je Radio Foči iz...

Iz Pozivnog centra Medicinskog fakulteta u Foči poručuju da nema mjesta panici

Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta u Foči, koji putem Pozivnog centra informišu građane kako da se ponašaju za vrijeme epidemije, poručuju da...

Dobrotvori uplatili Univerzitetskoj bolnici Foča 128 hiljada KM

Na račun Univerzitetske bolnice Foča, za borbu protiv širenja virusa korona, do sada je uplaćeno 128.129 KM, a uz novčanu pomoć darodavci...

„Vorld vižn“ donirao zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju fočanskom Centru za socijalni rad

Zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju fočanskom Centru za socijalni rad uručila je danas humanitarna organizacija „Vorld vižn“ BiH, s ciljem pomoći...

Iz “Partizana” karantin se seli u Gradsku dvoranu

Štab za vanredne situacije opštine Foča donio je odluku da umjesto Omladinskog sportskog centra „Partizan“, koji je ranije predviđen i opremljen za...