18 C
Foca
Naslovna Kultura Roman „Geto“ - nadrealni prikaz futurističke Bosne i Hercegovine

Roman „Geto“ – nadrealni prikaz futurističke Bosne i Hercegovine

5 C
Foča

Roman „Geto“ Veselina Gatala koji govori o nesposobnosti balkanskih naroda da se dogovore i žive u miru, promovisan je sinoć u Centru za kulturu i informisanje. Ova knjiga doživjela je sedam izdanja, a na promociji su govorili profesor Duško Krsmanović i autor.

Djelo, prema mišljenju recenzenata, predstavlja nadrealni prikaz futurističke Bosne i Hercegovine kao varvarskog geta koji je proizišao iz mnoštva stvarnih referenci koje sugerišu da život u postdejtonskoj Bosni i nije daleko od Geta u kom preživljavaju samo najbeskrupulozniji i oni koji znaju tajnu prelaska Zida. Knjiga je nagrađena nagradom „Sfera“ kao najbolje književno SF ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj u 2006. godini. Autor smatra da se svi događaji iz romana ostvaruju već sada.

 “Geto” je roman koji traje i koji se ostvaruje, a počeo je upravo ovdje uz Drinu. Knjiga čak i počinje sa tri Andrićeve rečenice iz “Na Drini ćuprija”. Pratim život ove knjige već petnaestak godina i sve što je napisano u njoj već se ispunilo, počevši od protivterorističkih ratova, migrantske krize, iseljavanja, dovođenja najgorih iz čitavog svijeta ovdje. Ko pročita vidjeće da sam nažalost, bio u pravu”, rekao je Gatalo.

Apokalipsa u priči nije uzrokovana atomskim ratom, ni bilo kakvim činom, već propustom, jer je svjetska zajednica odlučila da ovaj prostor ogradi velikim zidom gdje je ostavila neuračunljive narode unutra. Genetske modifikacije i žigosanje, hladno oružje i hologrami, čovjek i pas… Veselin Gatalo je sjajno spojio akciju i alegoriju u svojoj originalnoj priči o ljudskosti, nehumanosti, prijateljstvu i mržnji.

“Ovo djelo čita se u jednom dahu, a po svemu sudeći dobiće i filmsku adaptaciju. Prikazana je BiH 2094. godine kao izolovan Geto od strane ostalog svijeta. Jedan jako zanimljiv i uzbudljiv roman, pun akcije i obrta”, smatra profesor Krsmanović.

 Veselin Gatalo je književnik iz Bosne i Hercegovine. Piše priče, romane, drame, eseje, kolumnista je mnogih uglednih časopisa, urednik i voditelj emisije „Ljudovanje“ na RTRS-u.

Poslednje vijesti

Elektromreža pripremljena za zimu – naredne godine dodatni radovi

Proteklog mjeseca struja je isključivana u brojnim naseljima i selima na području opštine Foča, a sve zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda, kako bi...

Bronza za fočanski Nipon na Mavasi kupu u Sarajevu

Karate klub Nipon iz Foče proteklog vikenda učestvovao je na “Mavasi kupu” u Sarajevu. Na ovom veoma kvalitetnom takmičenju, Nipon...

U četvrtak akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Udruženje dijabetičara Foča, povodom 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa, organizuje akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akcija će...

U Foči veče sjećanja na Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Pavla

Članovi organizacije „Amanet“ i studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ i Medicinskog fakulteta organizuju veče sjećanja na Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Pavla.

U odbojkaškoj drami Kakanj savladao Maglić

U Foči se sinoć odigrala prava odbojkaška drama. Odbojkaši Maglića u neizvjesnom meču savladani su od ekipe Kaknja rezultatom 2:3, po setovima...