Насловна Друштво Seminar civilnih invalida: „Poštuj sebe uvažavajući druge“

Seminar civilnih invalida: „Poštuj sebe uvažavajući druge“

16 C
Foča

Udruženje civilnih invalida i žrtava rata Istočne Hercegovine zajedno sa predstavnicima udruženja koja okuplja osobe sa invaliditetom iz Goražda organizovali su u Foči dvodnevni seminar koji se održava u sklopu projekta „Poštuj sebe uvažavajući druge“. Susreti, čiji je cilj izgradnja boljeg suživota među različitim etničkim grupama na području Hercegovine i Goražda, dio su USAID – ovog projekta PRO Budućnost.

Predsjednik Saveza udruženja civilnih žrtava rata Istočne Hercegovine i RS Dušan Babić rekao je da je cilj ovog projekta prevazilaženje etničkih barijera i unapređenje saradnje među ovom populacijom.

-Da prevaziđemo one barikade koje postoje među invalidima u ujedno među narodom oba entiteta, dakle akcenat je na saradnji i druženju. Mi smo tokom dva dana održavanja seminara održali okrugli sto o najvažnijim temama vezanim za projekat i ovu populaciju, kao i takmičenje u pikadu, šahu i druge aktivnosti-rekao je Babić.

Zajednička poruka svih učesnika dvodnevnog seminara u Foči je da izgradnja mira, povjerenja i pomirenja mora da bude jedan od najvažnijih društvenih ciljeva svih ljudi na prostoru BiH.

Babić se osvrnuo i na položaj ove kategorije u RS, ističući da nisu zadovoljni Zakonom o civilnim žrtavama rata, te da će od Vlade Srpske tražiti izmjene zakonske regulative čime bi se sistemski riješili problemi invalida.

-Nismo zadovoljni jer u zakonu nema ortopedskog dodatka, nema banjsko-rekreativnog liječenja, nismo oslobođeni participacije, dok to sve imaju ratni vojni invalidi. Mi nismo protiv ratnih vojnih invalida, ali invalid je invalid, a država je dužna da brine o nama. Nadamo se da ćemo iduće godine uspjeti kroz pregovore sa Vladom da poboljšamo naš status i dođemo do konačnog rezultata-rekao je Babić. Na području Istočne Hercegovine trenutno je oko 480 civilnih žrtava rata, od kojih su mnogi uglavnom stara i iznemogla lica.

Последњи текстови

Слава СДС-а: Очекујемо побједнички резултат на изборима

Ломљењем славског колача након вечерње службе у фочанском Храму Светог Николе, Општински одбор СДС-а Фоча прославио је вечерас своју крсну славу Петровдан.

Девет новозаражених у Фочи

У посљедња 24 часа у Републици Српској извршено је тестирање 580 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код 119 особа, саопштено...

Сутјеска дочекује Слогу на старту Прве лиге Републике Српске

На отварању Прве лиге Републике Српске, која би требало да почне 8. августа, фудбалери Сутјеске на свом терену састаће се са добојском...

Одобрена средства ИРБ-а за реконструкцију Дома здравља Фоча

Влада Републике Српске одобрила је општини Фоча 86.738 марака за реконструкцију и санацију зграде фочанског Дома здравља. Општина Фоча...

„Трачак наде“: Донирана опрема за побољшање способности особа са потешкоћама

Захваљујући њемачкој невладиној организацији АСБ, Удружење „Трачак наде“ Фоча добило је опрему, коју ће користити особе са инвалидитетом, а која служи да...