Насловна Друштво ŠESNAEST GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA DRAGANA GAGOVIĆA U SAČEKUŠI

ŠESNAEST GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA DRAGANA GAGOVIĆA U SAČEKUŠI

14 C
Foča

Šesnaest godina od ubistva Dragana Gagovića, ratnog načelnika fočanske policije koga su francuski vojnici AJFOR-a 9.januara 1999.godine brutalno ubili na putu između Ustiprače i Čajniča, navršilo se danas, na rođendan i krsnu slavu njegove otadžbine.

Ni ta simbolika ni činjenica da su sa njim u trenutku u kolima bila djeca nisu spriječila AJFOR da nehumano i bezobzirno oduzme ljudski život.

Kobnog dana Gagović se vraćao sa Tare sa seminara za karatiste, pošto je poslije 1996. radio kao trener karatea. U svom “golfu” vozio je petoro djece između 11 i 12 godina. Veseli put kući prekinule su im barikade i rafalni pucnjevi. Draganu je metak presudio sa leđa, a samo je Bog spasio djecu da ih ni jedan od ispaljenih 47 metaka u automobil, ne zakači. Bog, a ne AJFOR koji je u BIH imao ulogu da djecu zaštiti od pucanja.

Gagović je bio prvooptuženi na tzv. “fočanskoj optužnici” haškog Tribunala, podignutoj 1996.godine. Bio je šef policije u Foči i kao takav je, prema tužiocu, imao komandnu odgovornost.

Porodica, prijatelji, ali i brojni Fočaci jutros su na groblju Božovac upalili svijeće i položili cvijeće na grob Dragana Gagovića.

I poslije 16 godina pitaju se zašto je Dragan kukavički i brutalno ubijen, zašto se o njegovom ubistvu ćuti!?

Brojni stručnjaci, upućeni u ovaj slučaj, ocijenili su da tog 9.januara “nije bilo potrebe pucati, jer Gagović nije imao gdje da pobjegne”.

Последњи текстови

Казне угоститељима за непоштовање епидемиолошких мјера

Општинска и републичка инпекција затвориле су један угоститељски објекат у Фочи на седам дана због непоштовања епидемиолошких мјера, a издата су и...

ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 2,2 одсто више кривичних дјела него у истом периоду...

Карате: Бронза за Фочанку на Првенству Србије

Каратисткиња фочанског “Нипона” Валентина Вуковић освојила је бронзану медаљу на Првенству Србије за кадете и јуниоре, које је одржано у Крагујевцу у...

Краће радно вријеме угоститељских објеката

Радно вријеме угоститељских објеката у Републици Српској, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, ограничава се на период од 6.00 од 22.00 часова.

Школе у Српској затворене седам дана

Школе у Републици Српској биће затворене седам дана због погоршане епидемиолошке ситуације, одлучио је данас Републички штаб за ванредне ситуације.