Насловна Друштво ŠESNAEST GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA DRAGANA GAGOVIĆA U SAČEKUŠI

ŠESNAEST GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA DRAGANA GAGOVIĆA U SAČEKUŠI

1 C
Foča

Šesnaest godina od ubistva Dragana Gagovića, ratnog načelnika fočanske policije koga su francuski vojnici AJFOR-a 9.januara 1999.godine brutalno ubili na putu između Ustiprače i Čajniča, navršilo se danas, na rođendan i krsnu slavu njegove otadžbine.

Ni ta simbolika ni činjenica da su sa njim u trenutku u kolima bila djeca nisu spriječila AJFOR da nehumano i bezobzirno oduzme ljudski život.

Kobnog dana Gagović se vraćao sa Tare sa seminara za karatiste, pošto je poslije 1996. radio kao trener karatea. U svom “golfu” vozio je petoro djece između 11 i 12 godina. Veseli put kući prekinule su im barikade i rafalni pucnjevi. Draganu je metak presudio sa leđa, a samo je Bog spasio djecu da ih ni jedan od ispaljenih 47 metaka u automobil, ne zakači. Bog, a ne AJFOR koji je u BIH imao ulogu da djecu zaštiti od pucanja.

Gagović je bio prvooptuženi na tzv. “fočanskoj optužnici” haškog Tribunala, podignutoj 1996.godine. Bio je šef policije u Foči i kao takav je, prema tužiocu, imao komandnu odgovornost.

Porodica, prijatelji, ali i brojni Fočaci jutros su na groblju Božovac upalili svijeće i položili cvijeće na grob Dragana Gagovića.

I poslije 16 godina pitaju se zašto je Dragan kukavički i brutalno ubijen, zašto se o njegovom ubistvu ćuti!?

Brojni stručnjaci, upućeni u ovaj slučaj, ocijenili su da tog 9.januara “nije bilo potrebe pucati, jer Gagović nije imao gdje da pobjegne”.

Последњи текстови

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...

У Српској тродневна жалост

Влада Републике Српске донијела је Закључак којим проглашава тродневну жалост у Српској 20, 21. и 22. новембра због упокојења Његове светости патријарха...