Naslovna Društvo ŠESNAEST GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA DRAGANA GAGOVIĆA U SAČEKUŠI

ŠESNAEST GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA DRAGANA GAGOVIĆA U SAČEKUŠI

3 C
Foča

Šesnaest godina od ubistva Dragana Gagovića, ratnog načelnika fočanske policije koga su francuski vojnici AJFOR-a 9.januara 1999.godine brutalno ubili na putu između Ustiprače i Čajniča, navršilo se danas, na rođendan i krsnu slavu njegove otadžbine.

Ni ta simbolika ni činjenica da su sa njim u trenutku u kolima bila djeca nisu spriječila AJFOR da nehumano i bezobzirno oduzme ljudski život.

Kobnog dana Gagović se vraćao sa Tare sa seminara za karatiste, pošto je poslije 1996. radio kao trener karatea. U svom “golfu” vozio je petoro djece između 11 i 12 godina. Veseli put kući prekinule su im barikade i rafalni pucnjevi. Draganu je metak presudio sa leđa, a samo je Bog spasio djecu da ih ni jedan od ispaljenih 47 metaka u automobil, ne zakači. Bog, a ne AJFOR koji je u BIH imao ulogu da djecu zaštiti od pucanja.

Gagović je bio prvooptuženi na tzv. “fočanskoj optužnici” haškog Tribunala, podignutoj 1996.godine. Bio je šef policije u Foči i kao takav je, prema tužiocu, imao komandnu odgovornost.

Porodica, prijatelji, ali i brojni Fočaci jutros su na groblju Božovac upalili svijeće i položili cvijeće na grob Dragana Gagovića.

I poslije 16 godina pitaju se zašto je Dragan kukavički i brutalno ubijen, zašto se o njegovom ubistvu ćuti!?

Brojni stručnjaci, upućeni u ovaj slučaj, ocijenili su da tog 9.januara “nije bilo potrebe pucati, jer Gagović nije imao gdje da pobjegne”.

Poslednji tekstovi

Učesnici izbora u Foči ocjenjuju rezultate

U budućem sazivu fočanskog parlamenta odbornike će, na osnovu preliminarnih i još nepotpunih rezultata lokalnih izbora, imati devet stranaka.

UB Foča: Kontakt telefoni za informacije o stanju hospitalizovanih

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je kontakt brojeve telefona zdravstvenih ustanova posredstvom kojih građani mogu dobiti informacije u vezi...

PU Foča: Obilježen Aranđelovdan

Policijska uprava Foča, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Aranđelovdan. U Hramu...

Radović:Budućnost djece jedina investicija društva koja se isplati

Kompletna društvena zajednica, pojedinci i institucije koje se bave djecom dužne su raditi i donositi odluke koje su najbolje za dijete i...

U Srpskoj trodnevna žalost

Vlada Republike Srpske donijela je Zaključak kojim proglašava trodnevnu žalost u Srpskoj 20, 21. i 22. novembra zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha...