Naslovna Društvo Simpozijum hirurga u Foči: Uvođenje novih hirurških metoda za brži oporavak i...

Simpozijum hirurga u Foči: Uvođenje novih hirurških metoda za brži oporavak i manje bola

15 C
Foča

U Foči se na 12. simpozijumu hirurga Srbije i Srpske okupilo više od 100 ljekara iz 40 zdravstvenih ustanova sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope koji će tokom trodnevnog skupa razmijeniti iskustva i saznanja iz oblasti hirurgije i drugih medicinskih nauka. Eminentni stručnjaci predstavili su deset stručnih radova o oboljenjima i savremenim metodama liječenja kojima se bavi hirurgija.

Rekonstrukcija dojke kod pacijentkinja koje se operišu zbog karcinoma, laparoskopska hirurgija, liječenje tumora slijepog crijeva i trbušne maramice, razvoj grudne hirurgije-samo su  neke od tema koje su predstavili predavači.

Operacija rekonstrukcije dojke, koja se godinama uspješno primjenjuje u Institutu za onkologiju Vojvodine, odnedavno je uvedena i u Univerzitetskoj bolnici u Foči. O ovom hirurškom zahvatu, koji podrazumijeva i dobro obučen kadar, govorio je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine, Zoran Radovanović:

-Rekonstrukcija dojke kod pacijentkinja koju mi godinama primjenjujemo u Institutu za onkologiju Vojvodine, a koju smo počeli da radimo i u Foči, daje dobre rezultate. Već smo dvije pacijentkinje operisali, uskoro i treću, tako da hirurgija na ovom prostoru prati trendove, još malo kaskamo za svijetom, ali znanje svakako imamo-rekao je Radovanović.

DSC_0139

Iskustva rumunskih hirurga o primjeni laparoskopske operacije kile i prednostima ove metode liječenja kolegama je prenio Valeriju Surlin, hirurg Kliničke bolnice za hitne slučajeve iz rumunskog grada Krajove.

-Ove ogromne hernije su u porastu kod staračke populacije, zbog čega pacijenti imaju brojne poteškoće, a pomoću laparoskopske operacije dobijaju jako brzo potpuno izliječenje i oporavak-rekao je Surlin.

Jedan od ciljeva stručnog sastanka hururga u Foči upravo jeste približavanje hirurgije na prostorima Srpske i BiH evropskim standardima. Veliku pažnju na tom putu, pored nabavke savremene opreme, neophodno je posvetiti edukaciji kadra, ocjenjuju u Asocijaciji hirurga RS.

-Mi svakako potenciramo na edukaciji hirurga, a trenutno imamo jednog onkološkog maksilofacijalnog hirurga iz Foče na edukaciji u Japanu. Pokušavamo da uđemo u velike svjetske klinike, da pokupimo njihova iskustva da bismo ih ovdje primijenili, ali to nije samo pitanje ustanova, već čitavog sistema, ministarstva zdravlja i Fonda i svih institucija koji se bave opremanjem, infrastrukturom zdravstva i ovog kadra-rekao je Radmil Marić, predsjednik Asocijacije i direktor Univerzitetske bolnice u Foči.

maric

Na simpozijumu je predstavljen i novi sistem edukacije ljekara, koji bi uskoro trebalo da počne da se primjenjuje širom BiH. O kakvom se sistemu radi pojasnio je predsjednik Asocijacije endoskopskih hirurga u BiH i hirurg Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Samir Delibegović:

-Riječ je o modularnom sistemu učenja, gdje se pomalo ugledamo na model koji je radila Srbija, pri čemu je ključnu ulogu igralo Ministarstvo zdravlja, a mi u BiH mislimo da to bude Asocijacija endoskopskih hirurga. U bolnicama koje nas prihvate, a prvo planiramo u Foči i državnoj bolnici u Sarajevu, da razvijamo vorkšopove, gdje bi nam dolazili predavači iz Srbije i Hravatske, da bismo razvili napredne laporoskopske metode na prostoru cijele BiH-pojasnio je Delibegović.

Prema riječima predsjednika Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Beograda, Srbislava Kneževića, susreti hirurga koji se više od decenije održavaju u Foči umnogome doprinose usavršavanju kadrova, kao i liječenju pacijenata na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Pored Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Beograda, simpozijum u Foči organizovali su Asocijacija hirurga Republike Srpske, Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica Foča.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

PU Foča: Naredne sedmice Dani otvorenih vrata i sportsko takmičenje u basketu

Povodom obilježavanja krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Svetog Arhangela Mihaila, Policijska uprava Foča organizivaće naredne sedmice niz aktivnosti, saopšteno...

Sjećanje na patrijarha čija djela govore

„Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi“. Na ovu, kao i mnoge druge poruke blaženopočivšeg patrijarha Pavla...

Fudbaleri Sutjeske dočekuju Stakorinu – košarkaši zvorničku Drinu Princip

U Foči se sutra igra komšijski fudbalski derbi – u goste Sutjesci stiže Stakorina iz Čajniča. Nakon dugo vremena dva stara rivala...

Univerzitetska bolnica veliko gradilište- uz modernizaciju i prateći radovi na infrastrukturi

Univerzitetska bolnica Foča ovih dana je veliko gradilište- radi se i unutar i oko bolnice. Uz izgradnju nove poliklinike i...

Decenija od upokojenja patrijarha Pavla: Niko nije govorio tiše, a čuo se dalje

Danas se navršava deset godina od smrti jednog od najvoljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla. Skromnost, vrlina, dobrota i život po...