Насловна Друштво Sindikat uprave RS nezadovoljan Zakonom o lokalnoj samoupravi

Sindikat uprave RS nezadovoljan Zakonom o lokalnoj samoupravi

7.9 C
Foča

Izmijenjeni  Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je najbitniji akt za zaposlene u ovoj branši, trebao bi da stupi na snagu 30. juna naredne godine. Njegovom primjenom broj zaposlenih drastično bi se smanjio,  a veliki broj opštinskih radnika proglašen tehnološkim viškom.

Predstavnici Granskog sindikata uprave RS angažovali su se na prevazilaženju ovih kao i svih drugih aktuelnih problema u lokalnoj samoupravi,  o čemu se govorilo na sastanku radnika i predstavnika Sindikalne organizacije opštinske uprave Foča kome je prisustvovao i predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Novi Zakon o lokalnoj samopupravi RS propisuje da na 1.000 stanovnika idu 3 službenika. To praktično znači da će do polovine 2019. godine u 17 opština RS bez posla ostati hiljadu radnika. U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS napravili su preliminarni spisak opština koje imaju više radnika među kojima je i Foča.

To je bolan proces, kaže predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić i naglašava  da u sindikatu nisu zadovoljni trenutnim zakonima i zahtijevaće od Vlade hitna rješenja.

“Na završnim konsultacijama sa premijerom Radovanom Viškovićem dogovorili smo da ćemo aktivno učestvovati u izradi Akcionog plana za sprovođenje programa ekonomskih reformi kao i na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi koji je najbitniji akt za sve zaposlene u lokalnoj samoupravi. Mi ćemo raditi na tome da se taj zakon promijeni i da svi radnici ostanu u radnom odnosu. Neophodno je da se putem internog konkursa radnici raspoređuju na druga radna mjesta na kojima mogu dati svoj doprinos, a da se prorodnim odlivom u nekom narednom periodu taj broj zaposlenih svede na ono što je i zakonska predpostavka ” rekao je Marić.

sindikat 2

Istovremeno Marić je upoznao članstvo sa provedenim aktivnostima u ovoj godini, te planovima  za 2019. Naglasio je da je potrebno sačuvati jedinstvo u sindikalnim organizacijama što je jedan od prioriteta jer će se u narednoj godini pred Sindikatom naći mnogobrojna pitanja iz oblasti lokalne samouprave, pred kojom se svakako nalazi težak period. Jedan od razloga njegovog dolaska je i saznanje da postoji namjera osnivanja Žutog sindikata.

“Formiranje Žutog sindikata neće donijeti nikakvu dobrobit radnicima zaposlenim u opštinskoj upravi već  isključivo pojedincima za njihovu ličnu korist. Radnici u opštinskoj upravi treba da znaju da je Sindikat uprave RS sa 6500 članova većinski reprezentativni  sindikat u oblasti javne uprave i potpisnik je svih posebnih kolektivnih ugovora. Sa aktuelnim premijerom dogovoreno je da će se svi reformski procesi u okviru javne uprave odvijati sa Sindikatom uprave kao većinskim sindikatom” kaže Marić.

Marić je pozvao članove Sindikalne organizacije da koriste sve mogućnosti koje im pruža Sindikat uprave RS, kao i to, da njihova pitanja iz radnopravnog odnosa štiti tim profesionalaca iz Advokatske kancelarije Stevanović.
Podršku Sindikatu uprave pruža i Konfederacija sindikata RS koja broji preko 35.000 članova, a u kojoj su osim radnika javne uprave i radnici elektroprivrede RS, naftne i metalne industrije, zaposleni u rudarstvu, željeznici, zdravstvu, medijima, a od nedavno i samostalni sindikat srednjih škola. Iz Konfederacije poručuju da će rad biti usmjeren i na izmjene pojedinih zakona, kao i usklađivanje Zakona o platama sa Zakonom o radu.

 

 

 

Последњи текстови

Повећан број пацијената са симптомима респораторних вирусних инфекција

Протеклих дана у Дому здравља у Фочи повећан је број пацијената који се јављају са симптомима респораторних вирусних инфекција. Како су...

Утврђен термин седмог ОК феста на Тјентишту

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 17. до 19. јула ове године, саопштили су данас организатори.

У понедјељак књижевно вече са Нелетом Карајлићем

У Градском позоришту у Фочи у понедјељак, 3. фебруара биће одржано књижевно вече са Нелетом Карајлићем. Познати музичар, композитор и писац...

Данас облачно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво до претежно облачно и вјетровито вријеме, мјестимично са кишом и релативно...

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.