Насловна Спорт Siniša Nestorović (85) osnivač i najstariji učesnik MOSI: Sjećam se svakih igara

Siniša Nestorović (85) osnivač i najstariji učesnik MOSI: Sjećam se svakih igara

0 C
Foča

Najstariji učesnik Međuopštinskih omladinskih sportskih igara, osnivač, takmičar a danas počasni gost MOSI je Siniša Nestorović (85) iz Prijepolja.

I u devetoj deceniji Nestorović je izuzetno privržen  najvećoj smotri amaterskog sporta na ovim prostorima, MOSI, čiji je osnivač.

Na Skupštini udruženja Saveza studenata Jugoslavije 1954. godine usvojena je inicijativa prijepoljskih studenata da se u okviru “Studentske nedjelje” organizuje “fiskulturni tromeč” omladine Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Sportisti tri susjedna grada u Prijepolju su se nadmetali u atletici, fudbalu, odbojci, stonom tenisu i šahu. “Fiskulturni tromeč” kasnije je prerastao u Sandžačke a potom i u današnji vid takmičenja Međuopštinske omladinske sportske igre koje okupljaju sportsku omladinu iz opština tri republike bivše Jugoslavije: Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

OSNIVACI MOSI

Nestorović se sjeća svakih igara, ali posebno onih prvih u Prijepolju: „To je poslije Drugog svjetskog rata bila najveća manifestacija na našim prostorima. Prve igre bile su u Prijepolju, druge su bile u Priboju i treće u Novoj Varoši. Gradovi su se mjenjali naizmjenično dok se nakon nekoliko godina nisu uključili Novi Pazar, Sjenica i ostale opštine. Prve igre su bile fascinantne, bilo je 169 takmičara, bilo je i dosta publike na terenima, više nego danas. Tada nije bila u pitanju pobjeda već druženje. Kasnije, iz godine u godinu igre su prerastale u otvoreni sportski sukob“.

MOSI-u-Priboju

Osnovni motiv za osnivanje igara studenata iz Prijepolja bilo je druženje i promocija sporta. Uz poruke koje šalje, i koje su uvijek „više od igre“, MOSI  su postale i svojevrsna baza vrhunskog sporta. One  su iznjedrile plejadu vrhunskih sportista koji su na olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima, evropskim šampionatima i drugim značajnim takmičenjima pronijeli slavu reprezentacije Jugoslavije. Nestorović kaže da je posebnost MOSI što su dovele do popularizacije ženskog sporta. „Na prvim igrama nije bilo ženske omladine, a na drugim se pojavila ženska odbojka i ženski atletičari. Sjećam se da se jedna atletičarka tada prvi put skinula u šorts i to je bilo senzacionalno. Za mene je najveći uspjeh što su igre doprinijele razvoju i popularizaciji ženskog sporta, koji se razvijao uporedo sa muškim. Danas imamo takmičenje ženskih ekipa u skoro svim disciplinama“.

MOSI-Foca-1991.godine

FOTO: MOSI Foča 1991.godine

Ratni vihor na našem prostoru zaustavio je i igre sportske mladosti. Nit je prekinuta 1991.. godine, posle 37. MOSI u Foči a nastavljene 2001. godine u Prijepolju. Nestorović se sjeća igara u Foči 1969. i 1991. i 1973. godine na Tjentištu i, sa pravom tvrdi, da bi Foča mogla i danas biti dobar domaćin: „Odlično se sjećam igara u Foči i na Tjentištu. Na Tjentištu sam bio počasni gost i dobro pamtim to gostoprimstvo. Još čuvam pepeljaru koju sam dobio na poklon u Foči iako nisam pušač. Mislim da Foča i danas može biti dobar domaćin, jer za dobru organizaciju igara, pored terena, svakom gradu treba bar 200 omladinaca koji će da se uključe u organizaciju. Mislim da to Foča ima i ja ću vašu kandidaturu uvijek podržati“.

Nestorović je jedan od osnivača MOSI, a više od 30 godina igrao je odbojku za svoj rodni grad Prijepolje. Danas je počasni gost svih igara a posebno se raduje što nijedne MOSI nije propustio: „Ja sam bio na svim igrama. Prvo kao takmičar, potom organizator, rukovodilac ekipe i danas kao počasni gost i član Skupštine MOSI.“

66268035_765536897176591_2968873779465289728_n

Nestorović, kojeg smo pronašli na odbojkaškom terenu, kako sa velikom pažnjom prati sve utakmice,  istakao je za Radio Foču da se ne slaže sa tim da se u tradiciju MOSI ne računaju godine od 1990. do 2000, kada se one nisu održavale, jer su njihovi osnivači, bez obzira na ratna dejstva, tih deset godina intenzivno radili na ponovnom uspostavljanju sportske smotre učesnika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас да унесите свој коментар!
Молимо Вас, овдје унесите своје име

Последњи текстови

Студенти сувим оброцима даривали слијепа и слабовида лица

Студенти који су смјештени у Студентском дому у Фочи даривали су Међуопштинску организацију слијепих и слабовидих лица са 220 комада конзерви, које ће бити...

Ивана Бјелогрлић данас путује на лијечење у Париз

Трогодишња Ивана Бјелогрлић, са родитељима Нином и Јеленком, данас путује у Париз, гдје би требала да настави лијечење, саопштила је породица на фејсбук страници „Помозимо...

У понедјељак обустава саобраћаја у Улици Петра Кочића, у сриједу у дијелу Крајишке улице

Због санације коловоза, у понедјељак, 9. децембра, од 8.00 до 20.00 часова Улица Петра Кочића биће затворена за саобраћај.

Централна манифестација МУП-а Српске у Фочи: Спас од дроге уз помоћ породице и полиције

Са централне републичке манифестација МУП-а Српске, која је данас одржана у Основној школи "Свети Сава" и Центру за културу и информисање у...

Књига „Светосавље и философија живота“ – расправа о идеји светосавља

Разговор о књизи „Светосавље и философија живота“ професора Богољуба Шијаковића, одржан је у просторијама Православно богословског факултета „Свети Василије Острошки“....