Насловна Друштво Škole spremne za početak nove školske godine

Škole spremne za početak nove školske godine

28 C
Foča

Škole na području opštine Foča spremne su za početak nove školske godine. Većina radova na rekonstrukciji, krečenju i čišćenju su završeni tako da će u ponedeljak, 2. septembra spremno dočekati učenike.

U OŠ „Sveti Sava“ tokom ljetnjeg raspusta urađena je značajna rekonstrukcija i obnova unutrašnjeg i sanitarnog  prostora. Učenici će naredne školske godine boraviti u ljepšim i zdravijim učionicama koje su okrečene nakon zamjene podnih obloga, koristiti potpuno nove sanitarne prostorije u kojima je urađena kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Radove u vrijednosti oko 140.000 KM finansirala je ambasada Japana u BiH. Podršku je pružila i Opština Foča koja je bila garant za isplatu troškova PDV-a.  Radovi još traju na uređenju stepenišnog ulaza u školu, kaže direktorica Jelena Čančar.

“Sve će biti spremno u ponedeljak za početak nove školske godine, pri kraju smo sa radovima na rekonstrukciji koji su bili obimni tokom raspusta. Radi se o rekonstrukciji kompletnih podnih površina u učionicama, kancelarijama, pomoćnim prostorijama i komletnoj rekonstrukciji svih mokrim čvorovima. Osim ovih radova u toku je i rekonstrukcija glavnog ulaza u školu. Uspjeli smo da iz projekta koji je finansiran iz kabineta predsjednice RS, iz koga smo finansirali asfaltiranje dijela školskog igrališta i dvorišta, da saniramo i ulazno stepenište kao i pristupne puteve prema školi koji su prevučeni novim asfaltom” , pojasnila je direktor škole Jelena Čančar.

IMG-706ec66c7cae0a5a4ac868af12941cf0-Vthumbnail

U 2020. godini u ovoj školi očekuju realizaciju projekta energetske efikasnosti koji je u nadležnosti Ministarsta za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a koji podrazumijeva zamjenu dotrajale stolarije i obnovu fasade.

Nova znanja u školi „Sveti Sava“ u školskoj 2019/2020. godini sticaće ukupno 660 učenika sa područnim odjeljenjima u Miljevini -45 i na Dragočavi -9 učenika do petog razreda u kombinovanim odjeljenjima.

U novoj školskoj godini upisano je 80 prvačića- 75 u centralnoj školi, a u područnim odjeljenjima Miljevina- 3 i Dragočava- 2 učenika, što je u odnosu na prošlu školsku godinu više za 28 učenika.

U 2019/ 2020.  školskoj  godini u OŠ “Veselin Masleša” nastavu će pohađati ukupno 478 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja. Od prvog do devetog razreda u centralnoj školi nova znanja sticaće 392 učenika, u područnoj školi na Brodu 76, a u područnim odjeljenjima na Popovom Mostu i Mješajima po 5 učenika do petog razreda u kombinovanim odjeljenjima.

Trend rasta broja prvačića ove godine bilježi  i OŠ “Veselin Masleša”. Upisan je 51 prvačić, za 4 više u odnosu na prošlu školsku godinu- 45 u centralnoj školi, u područnoj školi na Brodu- 6, dok u područnim odjeljenjima  Mješaja i Popov Most nema upisanih prvačića.

I u SŠC u Foči sve je spremno za početak nove školske godine.

U školske klupe u ponedeljak, u 8:00 časova će sjesti 569 učenika raspoređenih u 25 odjeljenja- 267 gimnazijalaca u 12,  i 302 učenika u 13 razreda tehničkih i stručnih škola.

Tokom raspusta završena je druga faza fasadne stolarije za koju su sredstva obezbijedili Ministarstvo prosvjete i kulture RS, opština Foča i UNDP u iznosu od 96.000 KM.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...