Naslovna Društvo Služena večernja bogosluženja i naloženi badnjaci

Služena večernja bogosluženja i naloženi badnjaci

-4.6 C
Foča

Na području Foče ispred pravoslavnih hramova večeras su, nakon večernjih službi, u prisustvu velikog broja vjernika, naloženi badnjaci.

Nakon što je u Hramu Svetog Nikole osveštan i naložen badnjak, priređen je vatromet u porti hrama.

Badnjaci su osveštani i naloženi i ispred Svetosavskog hrama, najveće pravoslavne svetinje u BiH, a nebo iznad Hrama obasjao je veličanstven vatromet.

Fočanski parosi pozvali su Fočake da u miru, ljubavi i toleranciji provedu Božić.

U Foči će božićna liturgija biti služena u ponoć u Svetosavskom, Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog na Velečevu, kao i u Hramu Svetog Ilije u Miljevini, a u 5.00 časova ujutro u Hramu Svetog Nikole.

 Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja.

Poslednji tekstovi

U Foči otkriveno krijumčarenje najmanje 30.000 kutija cigareta

Na području Foče četiri lica su učestvovala u krijumčarenju najmanje 30.000 kutija cigareta iz Crne Gore u BiH, izbjegavajući mjere carinske kontrole,...

Policajci darovali krv

Policijski službenici Policijske uprave Foča povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, a u skladu sa potrebama Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske,...

Civilna zaštita: Preduzeće „Izvor“ nadležno za dezinfekciju stubišta stambenih zgrada

Opštinski štab Civilne zaštite pozvao je građane koji imaju nedoumice u vezi sa čišćenjem i dezinfekcijom zajedničkih prostorija u stambenim zgradama da...

U prethodna tri mjeseca Foča postala bogatija za 30 beba

U prethodna tri mjeseca u Foči rođeno je 30 beba. U januaru smo postali bogatiji za pet, u februaru 16 i u...

Podjela maski penzionerima isključivo utorkom i petkom od 7.00 do 10.00

Iz Civilne zaštite podsjećaju lica starija od 65 godina da po zaštitnu masku u njihove prostorije mogu doći isključivo utorkom i petkom...