Насловна Politika SO Foča: Stopa poreza na nepokretnosti povećana za 25 odsto- oštre prepirke...

SO Foča: Stopa poreza na nepokretnosti povećana za 25 odsto- oštre prepirke i prekid sjednice obilježili rad fočanskog parlamenta

13.9 C
Foča

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su većinom glasova odluku kojom se utvrđuje da stopa poreza za oporezivanje nepokretnosti u 2016. godini bude uvećana za 25 odsto i sada iznosi 0,125 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti, a ranije je iznosila 0,1 odsto.
Prethodno je izvršna vlast predložila stopu od 0,15, što bi u odnosu na 2015. godinu, kada je stopa iznosila 0,1 bilo povećanje za 50 odsto.

Odbornici opozicione NDP, ali i pojedini odbornici iz vladajućeg SNSD-a usprotivili su se povećanju poreza, smatrajući da bi, nakon povećanja cijene vode, odvoza smeća i drugih dažbina u proteklih nekoliko godina, ovo bio dodatni udar na budžet građana.

Odbornici SDS-a i većina odbornika SNSD-a podržali su povećanje stope poreza uz konstataciju da je riječ o porezu na višak stambenog prostora, te da je riječ o malim novčanim iznosima, a nakon kraće pauze usaglasili su se da povećanje ipak ne bude 50, već 25 odsto.

U raspravi je ukazano na problem naplate ovog poreza, koja bi morala da bude mnogo efikasnija, što je posljedica, kako je ocijenjeno, nedorečenosti zakonskih rješenja.
so 2
Na sjednici su usvojene izmjene odluke o stambenom zbrinjavanju povratnika u BiH po osnovu readmisije, kojima se za ove namjene, osim postojeće četiri, mogu koristiti još dvije stambene jedinice u Studentskoj ulici. Trenutno u ovim stanovima ne boravi niko od državljana BiH deportovanih iz zapadne Evrope, a u tri stana smještene su socijalno ugrožene porodice iz Foče.

Pomoć za nepokretna lica

Jednoglasno je usvojena odluka o proširenju prava iz socijalne zaštite kojom se omogućuju dodatna prava djeci i omladini sa teškoćama u razvoju do 26. godine, koja nisu regulisana Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

Odluka podrazumijeva dodjelu novčane pomoći u iznosu od 30 odsto od prosječne neto plate u Srpskoj potpuno nepokretnim licima vezanim uz postelju, čija je nesposobnost nastupila prije 15. godine života a ne mogu biti obuhvaćena vaspitno-obrazovnim procesom, te kod kojih je stručno utvrđena potpuna zavisnost od pomoći i njege drugih lica.

so 3

 Nemanjina ulica dobija ljepši izgled

Podršku odbornika dobile su i izmjene regulacionog plana Centar 1, kojima će se omogućiti nadogradnja za jedan sprat stambenih zgrada u Nemanjinoj ulici sa uređenjem fasada. Oronule zgrade dobiće termoizolaciju i nove krovove, a izgled ove ulice koja od Suda vodi prema Donjoj školi biće uljepšan.

Prekid sjednice

Duža rasprava vodila se povodom informacije o radu Skupštine u protekloj godini. Odbornici opozicije kritikovali su rad predsjednika Skupštine Radojice Mlađenovića, kojeg su optužili da konstanto krši poslovnik o radu, na šta je Mlađenović odgovorio da je njegova dužnost da ne dozvoli raspravu o pitanjima koja nisu na dnevnom redu. Uslijedila je i prepirka između odbornika NDP-a i SDS-a, nakon čega su odbornici SNSD-a napustili skupštinsku salu. Prethodno su to uradili i odbornici SP-a i SNS-a, a kada je salu napustio i jedan nezavisni odbornik, nije bilo kvoruma, pa je predsjednik Skupštine prekinuo i završio zasjedanje. Tada su se obornici SNSD-a vratili  u salu, pa je sjednica, ipak, nastavljena i privedena kraju.

 

 

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...