Насловна Друштво СО Фоча: Усвојен буџет од 13.690.000 марака - приходи већи за седам...

СО Фоча: Усвојен буџет од 13.690.000 марака – приходи већи за седам одсто

28 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас буџет за 2020. годину у износу од 13.690.000 КМ.

У односу на ову годину, изворни приходи повећани су за 770.000 КМ, тачније са 10.430.000 на 11.200.000, односно за седам одсто, док су расходи смањени за четири процента.

У скупштинској расправи је истакнуто да је буџет избалансиран и да је планиран у складу са економским принципима равноправне расподјеле средстава.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је навео да ће се у 2020. години завршити градња новог вртића, као и друга фаза обнове градског водовода, која подразумијева постављање 21 километра нових цјевовода и 3.000 кућних прикључака.

Он  је рекао да ће бити завршена и реконструкција Спортског омладинског центра “Партизан”, да ће се наставити активности око отварања рудника олова и цинка на Челебићима, затим да ће почети пројекат водозаштите, те да је један од приоритета у наредној години изградња нове депоније.

У структури буџета, напоменуо је Машић, 26 одсто су инвестициона средства,  а 14 одсто социјална давања, док су издвајања за буџетске кориснике или повећана или су остала на истом нивоу.

Тако су средства намијењена за одржавање јавних површина повећана са 300.000 на 350.000 КМ, за спортске организаиције са 350.000 на 400.000 КМ, за Борачку организацију са 70.000 на 80.000, за пољопривреду и запошљавање издвојиће се по 150.000, за наталитет и вантјелесну оплодњу 130.000, за студентске стипендије 150.000, за асфалтирање путева 400.000, за наставак модернизације пута кроз кањон Таре 100.000, а за одржавање некатегорисаних путева 150.000 КМ.

Већа средства у 2020. у односну на претходну годину добиће и Црвени крст, Удружење пензионера, Удружење ратних војних инвалида, Дом здравља.

“Повећани су сви приходи буџета изворног карактера, а трошкови буџета смањени, тако да ћемо, поред уобичајених ставки, значајније помоћи социјалне категорије, наталитет, студентске стипедије, борачке категорије, пензионере, Црвени крст и друге организације. Општина у овом тренутку нема никаквих дуговања и ми ћемо са Новом годином измирити све рачуне и ово је први пут да општина Фоча са оваквим резултатом излази пред своје грађане”, рекао је Машић.

Он је напоменуо да општина у наредну годину улази стабилно без дуговања и без судских спорова, те да су велика очекивања и од инвестиција Владе Српске у инфраструктуру и привреду.

“Очекујемо почетак радова на путевима према Шћепан Пољу и Тјентишту, а мислимо да ћемо започети и инвестиције  које је предсједник Владе Радован Вишковић договорио са Кинезима- отварање једне фабрике и изградњу три централе на ријеци Бистрици”, рекао је Машић.

Општински буџет није довољан да подмири све потребе, нагласио је Машић, али зато локална власт годинама успијева да  за све крупне инвестиције привуче средства из посебних извора.

Тако су у овој години, између осталог, навео је Машић, завршене двије стамбене зграде, чиме је коначно распуштен колективни центар у Миљевини, а у Индустријској зони Брод изграђене су три трафо-странице, које су коштале 300.000 КМ.На сједнници је усвојен и ребаланс буџета за ову годину у износу од 13.661.000 КМ.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...