Насловна Друштво СПЦ упозорила: Секташки леци у поштанским сандучићима

СПЦ упозорила: Секташки леци у поштанским сандучићима

33.8 C
Foča

Православни свештеници се огласили, Фочаци чувајте се секташких превара. У поштанским сандучићима бројних Фочака, појавили су се ћирилицом штампани листићи са натписом “Радосна вијест” којим се нуди бесплатна духовна литература. Наиме, иза овога стоји Удружење “Радосна Вијест” из Новог Травника. Упућени тврде да је ријеч о малој протестантској заједници која нуди једну новостворену и нетачну верзију Хришћанства увезену из Сједињених Америчких Држава.

На нимало безопасне намјере достављача летака Фочаке је упозорила Управа фочанских парохија, скренувши пажњу да се иза летака који се дијеле по граду и у којима се нешто нуди бесплатно заправо крије најскупља цијена – људска душа.

Протојереј-ставрофор Дарко Ђого, поједностављеним језиком, објашњава да се иза “радосне вијести” заправо крије “секта”.

-То су људи који подразумијевају да је пут спасења, који даје једина Света православна црква, нетачан и да они имају неку своју бољу верзију хришћанства коју је неко од протестантских проповједника с краја 19. и почетка 20.вијека одједном нашао у Америци и да је њихова варијанта хришћанства спасавајућа. Под фирмом бесплатног дијељења некакве хришћанске литературе  нуде грађанима Фоче једну другачију варијанту хришћанства, при томе не представљајући се у јавном простору, што већ упућује на неку врсту нечасних намјера. Из тог летка ви можете да видите да сад неко подразумијева да Христос, Богочовјек, спасава тако што ће тек неко да вам тамо објасни какав је Он Спаситељ, а спасење које је ствар сваког човјека и његовог односа према Сину Божијем , који се остварује у Цркви, ти људи сматрају неважним и да тек они имају нешто да нам кажу-појаснио је Ђого.

Наглашава да је летак чиста пропаганда која у данашњем времену није неуобичајена, а којом се на један „вучји“, врло непримјерен начин, продаје хришћанство, чиме се руши најелементарнији ред грађанства, јавности и слободе.

-То је летак који се не сасвим случајно нашао у нашим поштанским сандучићима, па као што нам људи нуде бољу веш машину на акцији, тако нам неко нуди бољу хришћанску вјеру на акцији, по попусту. Штавише, прва наруџбеница је бесплатна, а све остало вас кошта душе. То је једна тактика са којом се ми овдје срећемо. У мом сандучету је нешто такво такође освануло, па бих замолио и као грађанин Фоче и као свештеник да ме продавачи магле заобиђу-нагласио је Ђого.

Вјешто прикривени, представљајући се као општехришћанска ствар, достављачи летака користе маректиншке методе којима би људе довели до спасења. Са друге стране, Српска православна црква је већ више од двије хиљаде година немаркетиншки настројена. Маркетингом и подилажењу људским слабостима Српска православна црква се никада није бавила, нити ће, јер тамо гдје је Христос, ту је маркетинг непотребан, истиче Ђого.

-Ту можете да видите да се неко из Новог Травника потрудио да чак на ћирилици одштампа те летке и подијели их у Фочи, при томе своју адресу исписује на латиници, попут неке неозбиљне фирме. У Новом Травнику да данас паркирате ауто на ћирилици неко би вам га разбио. У Сарајеву и у Новом Травнику, нажалост, постоје људи који сматрају да ни православна, чак ни католичка, нити било која друга традиционална вјерска заједница саме по себи нису довољне нити спасавајуће. Не желим да улазим у изборе, живимо у слободном друштву, али као што каже апостол Павле, „све ми је слободно, али ми није све на корист“. Ипак, морамо знати ко је пред нама, а овдје је у питању један врло нечасан маркетиншки потез-истакао је Ђого.

Протојереј-ставрофор Дарко Ђого наводи да га је добар дио Фочака контактирао, тражећи објашњење по добијању летка, за који сматра да је нимало добронамјеран према православној цркви, вјери наших отаца и дједова, и најприје вјери Светих отаца , која је једино мјерило у цркви кроз вијекове.

Ђого, који је и професор Богословског факултета, пожелио је Фочацима да божићни пост проведу у молитви, праштању, хришћанској Љубави и учешћу у богослужењу Цркве Христове у којој се једино и налази Извор благослова и спасења.

Посљедњи текстови

Почиње школа пливања, у току упис

На базенима Аква парка „Ушће“ у понедјељак, 11. јула, почиње школа пливања за дјецу узраста од пет до седам година.

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...