Насловна Хроника Sramna presuda Suda u Goraždu - dvije godine za premlaćivanje starica

Sramna presuda Suda u Goraždu – dvije godine za premlaćivanje starica

12 C
Foča

Rodbina srpskih žrtava iz sela Crkvine kod Goražda smatra sramnom presudu Kantonalnog suda u Goraždu, kojom je Hedin DŽambegović osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine za zlostavljanje i premlaćivanje pet starica i jednog djeda iz ovog sela u proteklom ratu.Miodrag Kostić, unuk jedne od zlostavljanih starica i sestrić jednog od 11 ubijenih mještana, kaže da je ovakvom presudom DŽambegović nagrađen.
sud gz 1
“Sramna presuda predsjedavajućeg sudija Amira Ahmetspahića i još sramnije ponašanje postupajućeg tužioca Lazara Draška”, kaže Kostić.

U presudi se navodi da je DŽambegović u maju 1992. godine, naoružan puškom, pištoljima, bombama, nožem i palicom, sedam dana dolazio u selo i fizički i psihički zlostavljao mještane srpske nacionalnosti starije životne dobi.

“Tukao ih je policijskom palicom svuda po tijelu, od čega su ostajali crni od modrica, baš tako piše u presudi. Međutim, tokom suđenja je nesporno dokazano, svjedočenjem komšija muslimana, da je on u selo dolazio i zlostavljao ih sve do sredine avgusta”, priča Kostić.
sud gz 4
On tvrdi da je presuda površna i da činjenično stanje nije napisano onako kako se odvijalo suđenje, jer nisu navedene izjave komšija muslimana.

“Posebno smo ogorčeni ponašanjem tužioca Lazara Draška i nije nam jasno za koga on radi i kakvu pravdu sprovodi. Tokom suđenja upozoravali smo ga na niz nepravilnosti, a on bi nam se žalio da mu nije lako, da na njega u Goraždu vrše pritisak, da ga šikaniraju i da mu ne pravimo dodatni priritak”, rekao je Kostić.

Kostić ističe da je presuda donesena prema zakonu SFRJ, a da je praksa svih sudova, posebno Suda BiH da se sudi po novom zakonu, koji za ovu vrstu zločina predviđa minimalnu kaznu od deset godina, koliko je tužilac i tražio tokom suđenja.

“Osuđen je na pet puta manju kaznu i to po zakonu SFRJ, a koliko do danas imamo informaciju, tužilac Draško ne želi da piše žalbu, da ne bi imao problema – tako nam je bukvalno rekao. Mi ćemo kao oštećena strana pisati žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH i tražićemo da se ovaj predmet izmjesti iz Goražda, jer suđenje tu ne može biti objektivno”, rekao je Kostić.

Tokom suđenja, navodi Kostić, utvrđeno je i da su svjedoci odbrane lagali da je DŽambegović, u vrijeme kada se dešavao zločin u Crkvinama, bio na vojnim položajima na drugoj strani Drine, te da je rodbina žrtava od tužioca tražila da protiv lažnih svjedoka podigne krivične prijave, ali da on to nije uradio.

Rodbina stradalih Srba još čeka podizanje optužnica za ubistvo 10 muškaraca i jedne žene srpske nacionalnosti iz sela Crkvine, a iz Tužilaštva BiH nedavno im je ponovljeno da je istraga u toku.

Rodbina poručuje da je slučaj pravno-činjenično jasan i da nemaju više strpljenja da čekaju, te da od svoje borbe neće odustati i da će, ako bude potrebno, preduzeti “očajničke korake” da bi pravosudne organe primorali da rade svoj posao.

Kantonalni sud u Goraždu presudu Hedinu DŽambegoviću izrekao je 14. januara.

Последњи текстови

Три факултета покрећу нови студијски програм трећег циклуса- Биоинжењеринг и медицинску информатику

Електротехнички, Машински и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву представили су данас нови студијски програм на трећем циклусу студија, докторским студијима.

Кризни штаб: Поново креће дезинфекција јавних површина

Општински штаб за ванредне ситуације је, с обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, одлучио да поново крене са дезинфекцијом улица, јавних...

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...