Насловна Друштво Stanje bezbjednosti na području opštinezadovoljavajuće-Ocijenjeno na Forumu bezbjednosti

Stanje bezbjednosti na području opštinezadovoljavajuće-Ocijenjeno na Forumu bezbjednosti

11.6 C
Foča

Stanje bezbjednosti na području opštine Foča je zadovoljavajuće, ocijenjeno je danas na sjednici Foruma za bezbjednosti.

Ocjena  stanja bezbjednosti rezultat je sagledavanja broja izvršenih krivičnih djela, prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda i drugih bezbjednosnih događaja i njihovih posljedica. Kako bi se stanje bezbjednosti podiglo na što veći nivo potrebno je da se uključi komletna lokalna zajednica i njeni predstavnici u saradnji sa policijom.

U periodu od januara do jula ove godine broj krivičnih djela na području naše opštine je u blagom porastu. Sa 49 registrovanih krivičih djela počinjenih u prošloj , u ovoj godini povećao se na 56, od kojih je 90% rasvijetljeno i otkriveni počinioci. Registrovano je 48 narušavanja javnog reda i mira, koji se dešavaju naročito u dane vikenda, a na koje se žale građani koji žive u blizini lokala gdje se zadržavaju mladi koji galamom i svađama remete noćni mir,    naglasio je načelnik Policijske uprave Foča Velimir  Kostović.

„Naročito u dane vikenda veće je prisustvo turista i građana Foče u užem dijelom grada gdje se dešavaju narušavanja javnog reda i mira. Policijski službenici su dužni da reaguju na prijave građana. I pored toga, stanje bezbjednosti na području opštine Foča je na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Kostović.

Posebnu pažnju policija će usmjeriti na sigurnost djece u saobraćaju.

„S obzirom da je nova školska godina na pragu, krenuće se sa već planiranim aktivnostima, edukacijama i postavljanjem saobraćajne signalizacije na kritičnim mjestima, kaže komandir saobraćjne policije Dalibor Vrećo.

„Početkom septembra saobraćajna policija će raditi na edukaciji građana i djece i njihovom ponašanju u saobraćaju. Uradićemo i  jednu analizu o stanju saobraćajnica i saobraćajne signalizacije na području škola kako bi se postigla bolja bezbjednost djece i na kraju pristupiti represivnijem djelovanju na saobraćajnicama koje su u blizini škola, naglasio je Vrećo.

Sjednica Foruma organizovana je sa ciljem da se vidi ukupno stanje bezbjednosti na području naše opštine. O sigurnosti građana, osim policije,  brinuli su i vatrogasci  i pripadnici opštinskog štaba civilne zaštite.  Samo u toku avgusta zabilježeno je za 50 % više požara u odnosnu na prošlu godina. Vatrogasna jedinica uspješno je sanirala svaki požar i time zaštitila stanovništo od većih posljedica, zahvaljujući i novom vatrogasnom vozilu koje je nabavljeno nakon 40 godina , a čija je vrijednost oko 300 hiljada maraka. Načelnik opštine Radisav Mašić zadovoljan je sa činjenicom da je stanje bezbjednosti na području opštine Foča na zadovoljavajućem nivou.

„Za ovaj period na sreću nismo imali incidentnih situacija koje bi ugrozile građane niti  uznemirile javnost, čime možemo biti zadovoljni. Kad je riječ o ljetu i velikim opasnostima od požara mi smo preduzeli sve mjere i preko Civilne zaštite i medija upozoravali građane od opasnosti od požara i kako da se građani  ponašaju za vrijeme velikih vrućina. Veliki požar na području Handića saniran je zahvaljujući požrtvovanju vatrogasaca i svih onih koji su pritekli u pomoć“, naglasio je Mašić.

Cilj Foruma je i da se pred početak školske godine ukaže na mjere koje treba preduzeti kako bi se obezbijedio siguran odlazak djece u školu. Predstavnici prigradskih Mjesnih zajednica i  direktori škola iznijeli su razloge i potrebu da se sigurnost učenika podigne na veći nivo, prije svega izgradnjom pješačkih staza uz magistralne puteve na području Broda i Trnovača kojima se  svakodnevno kreće oko 70 učenika. Potrebno je povećati i  kontrolu  vozača i sankcionisati ih zbog prekoračenja brzine kretanja, nedozvoljenog  parkiranja na mjestima gdje postoji zabrana kao i  veće prisustvo policajaca u zoni škola, ocijenjeno je na Forumu.

„ Ima zaista dosta potrebe da se u bezbjednosti saobraćaja uradi mnogo. Mi imamo jednu opštinsku odluku koja je stara petnaestak godina i koja je zrela za promjene. Mi ćemo je u opštinsku proceduru pustiti već ove jeseni. U toj odluci bismo regulisali sve ono na šta su ukazali predstavnici Mjesnih zajednica i direktori škola kada je riječ o bezbjednosti djece“,  istakao je Mašić.

Sjednici Opštinskog  Foruma za bezbjednost prisustvovali su predstavnici opštine i Policijske uprave,  opštinskih institucija, vatrogasne jedinice i civilne zaštite, Šumskog gazdinstva „Maglić“, direktori  škola i mjesnih zajednica.

Посљедњи текстови

Излазност у Фочи 59,9 одсто

У Фочи је затворено свих 36 бирачких мјеста, од којих је једно за гласање у одсуству, а укупна излазност на општим изборима...

Освештани темељи конака монашке келије у Челебићима

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче  данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и...

ОИК Фоча: До 15,00 часова гласало 40 одсто бирача

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије...

До 11,00 часова излазност у Фочи 17 одсто

На биралиштима у Фочи до 11.00 часова гласало је 2.824 бирача, односно 17 одсто од укупно уписаних у бирачки списак, рекао је Радио...

ОИК: Избори почели без проблема, једно изборно мјесто отворено са закашњењем

У општини Фоча једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем, док за бирачко мјесто у Поповом Мосту подаци о времену отварања нису...