Насловна Друштво Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS doprinijeće podmlаđivanju sela

Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS doprinijeće podmlаđivanju sela

6.8 C
Foča

U Foči je održana javna rasprava o nacrtima šest zakona iz oblasti poljoprivrede. Nakon rasprave o zakonima, poljoprivrednici iz Foče i regije imali su mogućnost predstavnicima Ministarstva da daju prijedloge i sugestije na Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS 2015-2020. godina.

Za svaki razvoj neophodan je novac i njegovo ulaganje u proizvodnju. Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja finansiraće se iz budžeta od lokalnog do državnog nivoa, te od donatorskih i kreditnih sredstava, tvrdi pomoćnim ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Zoran Kovačević: „Projektovani su različiti izvori finansiranja. Ako govorimo o agraranom budžetu on je projektovan na minimalno 6% od ukupnih prihoda budžeta RS. Ali u samoj strategiji definisani su drugi izvori finansiranja, od budžeta lokalnih zajednica, do donatorskih sredstava i kreditnih zaduženja do IRB-a i drugih banaka“, rekao je Kovačević.

Starenje sela je problem kompletnog društva u Republici Srpskoj. Sela se prazne, a na porodičnim ognjištima ostaje stračako stanovništvo, koje fizički nije sposobno da održava gazdinstva i profesionalno se bavi poljoprivredom. Kovačević tvrdi da ranija Strategija, ali i ova koja je u Nacrtu, podrazumijeva veću podršku za mlade poljoprivrednike koji bi ostali na selu i bavili se nekom vrstom poljoprivrede: „Nastojimo da kroz naše mjere damo dodatnu podršku i motivaciju mladim poljoprivrednicima, a u dosadašnjim mjerama za njih smo izdavajali dodatna sredstva kao motivaciju da ostanu na selu i da se posvete poljoprivredi na jedan profesionalan način“, ističe Kovačević i dodaje da se posebna podrška daje inženjerima poljoprivrede sa određenim grant sredstvima kako bi osnovali ili nastavili rad sa poljoprivrednim gazdinstvima.

Jedan od pozitivnih primjera koji sprečava starenje sela je i poljoprivrednik Predgrad Džokić, koji je u fočanskom selu Zlatni bor osnovao farmu krava i proizvodi sir po švajcarskom receptu. Džokić smatra da je Strategija preambiciozna, ali ga raduje što ona podrazumijeva podmlađivanje seoskih domaćinstava, veću proizvodnju i lakši plasman proizvoda: „Pored toga mislim da je i dalje najveća prepreka tome loša infrastruktura do seoskih područja. Dok opština i Vlada ne poprave puteve i ne omoguće normalan život na selu, podmlađivanje sela će ići jako teško. Mi smo tek sad počeli proizvoditi sir, jer tokom zime nismo imali dovoljno električne energije i dovoljan napon da zagrijemo prostorije i svaki dan smo bili u minusu“, kaže Džokić dodajući da za njegov sir postoji veliko interesovanje na tržištu.SL-DJOKIC

Vlasnik farme ovaca iz Brusana Dragoslav Stanojević kaže danije optimista da će nova zakonska rješenja i Strategija pomoći razvoju poljoprivrede navodeći da je i do sada malo šta realizovano: „Možda ovde postoje najbolje namjere, ali ako nema neko ko će ovo finansijski podržati, mislim da ova Strategija ne može uspjeti“, zaključio je Stanojević.

Opština Foča u okviru Prekograničnog projekta „Održivi razvoj opština Foča i Plužine“ priprema Integrisanu strategiju ruralnog razvoja, ali od koristi će biti i republička, ističe Milinko Vladičić, šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu: „Kao osnov ćemo koristi republičku Strategiju za ruralni razvoj, i pored naše opštinske, mislim da će doprinijeti razvoju sela i poljoprivrede“, kaže Vladičić.

Za proces provođenja Strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnih područja, a samim tim sprečavanje starenja sela i povratak mladih u svoja domaćinstva kako bi živjeli od svog rada, neophodno je da se uključe svi segmenti društva u našoj državi.

Područje Foče sve je više zanimljivo za razvoj organske poljoprivrede, zbog čiste netaknute prirode i udaljenosti kraja od industrijskih zagađivača.

Последњи текстови

Казне угоститељима за непоштовање епидемиолошких мјера

Општинска и републичка инпекција затвориле су један угоститељски објекат у Фочи на седам дана због непоштовања епидемиолошких мјера, a издата су и...

ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 2,2 одсто више кривичних дјела него у истом периоду...

Карате: Бронза за Фочанку на Првенству Србије

Каратисткиња фочанског “Нипона” Валентина Вуковић освојила је бронзану медаљу на Првенству Србије за кадете и јуниоре, које је одржано у Крагујевцу у...

Краће радно вријеме угоститељских објеката

Радно вријеме угоститељских објеката у Републици Српској, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, ограничава се на период од 6.00 од 22.00 часова.

Школе у Српској затворене седам дана

Школе у Републици Српској биће затворене седам дана због погоршане епидемиолошке ситуације, одлучио је данас Републички штаб за ванредне ситуације.