Насловна Друштво Struja stigla u MZ Izbišno

Struja stigla u MZ Izbišno

3.4 C
Foča

Mještani sela Kljuna u fočanskoj Mjesnoj zajednici Izbišno prvi put u poslijeratnom periodu dobili su električnu energiju koja će olakšati život povratnika na ovom području. Elektrifikaciju sela finansiralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a radove su izveli radnici fočanske Elektrodistribucije.

Neki od stanovnika u mraku su živjeli od 2000. godine, kada je počeo povratak. Živjeli su uz fenjere, bez televizora i frižidera, a posebno je bilo teško u ljetnom periodu kada se namirnice brzo kvare, a posla na imanjima ima i previše.

Poslije devet godina života uz fenjer, sijalica svijetli i u kući Ahmeta Musića.

-Struja je stigla, sada će biti bolje svima nama-zadovoljan je Musić.

U ovom selu na 1.100 metara nadmorske visine, od 18 obnovljenih kuća, povratnici su 11 izgradili svojim sredstvima.  Bećir Oruč, sa braćom je izgradio tri objekta u rodnom selu. Priča da su zajedničkim sredstvima mještani sami finansirali izgradnju seosokog vodovoda. U planu ime je i obnova  putne infrastrukture.

-Želja za povratkom uvijek je bila. Došao sam 2001. prvi put ovdje poslije rata. Kad sam došao bilo je zaraslo sve, a iz podruma je izrasla vrba od deset metara, možda i više. Planovi su nam dalje da „guramo“ asfalt u četiri etape dovde. Prvo ćemo početi svoja sredstva iskupljati, pa ćemo ponovo tražiti, pa vidjećemo dokle ćemo. Uglavnom, četiri etape po 500 metara, pa ćemo vidjeti šta ćemo, kako ćemo-ispričao je Oruč.

U znak zahvalnosti na podršci povratnici su organizovali skromnu svečanost za predstavnike institucija koje su pomogle realizaciju projekata na području ove mjesne zajednice i cijele opštine u 2019. godini. Susretu je prisustvovao i načelnik Opštine Foča Radisav Mašić.

-Ovdje je za dalekovod uloženo oko 150.000 maraka, Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obezbijedilo je sredstva, a posao obavila naša Elektrodistribucija. Urađeno je 50 betonskih stubova, napravljena trafostanica, i ljudi su prvi put dobili struju. Mještani su ranije sami napravili svoj vodovod i ovo selo je primjer kako bi trebalo raditi i u drugim-rekao je Mašić.

U lokalnoj upravi ovu godinu ocjenjuju vrlo uspješnom, kada je u pitanju realizacija projekata čiji je cilj poboljšanje uslova života povratnika. Privodi se kraju izgradnja 25 kuća po sistemu ‘ključ u ruke’, deset kuća za korisnike koji su dobili građevinski materijal, elektrifikacija devet sela i sanacija puteva.

Посљедњи текстови

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...

Православна Нова година дочекана на Градском тргу

Уз топле напитке и музику са разгласа Фочаци су на Тргу краља Петра дочекали Нову годину по Јулијанском календару.

Дародавци из aуто-праонице „Славица“ пакетићима обрадовали фочанске малишане

Како би увеличали празничну атмосферу у Фочи и оживјели дух прославе Православне нове године, дародавци из Самоуслужне ауто-праонице „Славица“ синоћ су на...