Насловна Друштво Struja stigla u MZ Izbišno

Struja stigla u MZ Izbišno

12 C
Foča

Mještani sela Kljuna u fočanskoj Mjesnoj zajednici Izbišno prvi put u poslijeratnom periodu dobili su električnu energiju koja će olakšati život povratnika na ovom području. Elektrifikaciju sela finansiralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a radove su izveli radnici fočanske Elektrodistribucije.

Neki od stanovnika u mraku su živjeli od 2000. godine, kada je počeo povratak. Živjeli su uz fenjere, bez televizora i frižidera, a posebno je bilo teško u ljetnom periodu kada se namirnice brzo kvare, a posla na imanjima ima i previše.

Poslije devet godina života uz fenjer, sijalica svijetli i u kući Ahmeta Musića.

-Struja je stigla, sada će biti bolje svima nama-zadovoljan je Musić.

U ovom selu na 1.100 metara nadmorske visine, od 18 obnovljenih kuća, povratnici su 11 izgradili svojim sredstvima.  Bećir Oruč, sa braćom je izgradio tri objekta u rodnom selu. Priča da su zajedničkim sredstvima mještani sami finansirali izgradnju seosokog vodovoda. U planu ime je i obnova  putne infrastrukture.

-Želja za povratkom uvijek je bila. Došao sam 2001. prvi put ovdje poslije rata. Kad sam došao bilo je zaraslo sve, a iz podruma je izrasla vrba od deset metara, možda i više. Planovi su nam dalje da „guramo“ asfalt u četiri etape dovde. Prvo ćemo početi svoja sredstva iskupljati, pa ćemo ponovo tražiti, pa vidjećemo dokle ćemo. Uglavnom, četiri etape po 500 metara, pa ćemo vidjeti šta ćemo, kako ćemo-ispričao je Oruč.

U znak zahvalnosti na podršci povratnici su organizovali skromnu svečanost za predstavnike institucija koje su pomogle realizaciju projekata na području ove mjesne zajednice i cijele opštine u 2019. godini. Susretu je prisustvovao i načelnik Opštine Foča Radisav Mašić.

-Ovdje je za dalekovod uloženo oko 150.000 maraka, Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obezbijedilo je sredstva, a posao obavila naša Elektrodistribucija. Urađeno je 50 betonskih stubova, napravljena trafostanica, i ljudi su prvi put dobili struju. Mještani su ranije sami napravili svoj vodovod i ovo selo je primjer kako bi trebalo raditi i u drugim-rekao je Mašić.

U lokalnoj upravi ovu godinu ocjenjuju vrlo uspješnom, kada je u pitanju realizacija projekata čiji je cilj poboljšanje uslova života povratnika. Privodi se kraju izgradnja 25 kuća po sistemu ‘ključ u ruke’, deset kuća za korisnike koji su dobili građevinski materijal, elektrifikacija devet sela i sanacija puteva.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...