Насловна Друштво Struja stiže u povratnička sela

Struja stiže u povratnička sela

8 C
Foča

Mještani zaselaka Drače i Ratine u fočanskoj MZ Jeleč poslije skoro dvije decenije konačno će dobiti električnu energiju, a sredstva za to obezbijediće vlasnici tri mini hidrocentrale sa ovog područja. Ovo je zaključak današnjeg sastanka načelnika opštine Foča sa investitorima i predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i predstavnicima Mjesne zajednice.

Struju će dobiti dvadeset osam povratničkih domaćinstava Drača i Ratina. Od povratka na rodna ognjišta živjeli su bez električne energije.

-To su prvi povratnici na ovo područje, koji svih ovih godina nemaju struju. Inače su to zaseoci koji su blizu mini hidrocentrale na rijeci Krupici i sa tog poteza bi dobili struju, što je mnogo važno za dalji život i održivi povratak-kaže Fuad Šljivo, predsjednik MZ Jeleč.

struja jelec

Elektrifikaciju preostalog dijela MZ Jeleč nastaviće opština Foča uz pomoć Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Do kraja godine struja će stići i do pedesetak kuća u zaseoke Poljica i Banjine, kaže načelnik opštine Radisav Mašić.

-Na tom području gradićemo još elektromreže , odnosno proširiti čime će se obezbijediti struja i za još ta dva sela. U proteklih nekoliko godina uloženo je oko 500 000 maraka u razvoj elektrifikaciju, a još imamo oko 140 kuća koje nemaju struju, želja nam je da to završimo što prije-rekao je Mašić.

Savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Šefket Hafizović, rekao je da će ovo ministarstvo obezbijediti oko 100 000 maraka za projekat elektrifikacije povratničkih sela na području Foče.

Probleme sa električnom energijom ima i stanovništvo fočanske MZ Miljevina. Sve učestaliji su nestanci, naročito u zimskom periodu kada su mještani i po nekoliko dana bez struje. Problem prave mini-hidrocentrale na rijekama Oteši, Govzi i Krupici koje su, kad su završene, priključene na istu mrežu kao i domaćinstva, zbog čega trafo-stanica ne može da izdrži taj napon.

struja jelec 2

Na današnjem sastanku rečeno je da će se ovaj problem riješiti rekonstrukcijom visokonaponske elektromreže. Istaknuto je da će uskoro biti održan sastanak predstavnika opštine, resornog ministarstva, Elektroprenosa BiH i preduzeća Elektrodistribucija RS na kojem će biti dogovorena rekonstrukcija prenosnog sistema na području Foče, kako bi se  problem otklonio, a struja proizvedena u mini hidrocentralama mogla da se plasira do krajnjeg potrošača.

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...