Насловна Друштво Studenti i “Eudiates trio” u susret Svjetskom danu muzike

Studenti i “Eudiates trio” u susret Svjetskom danu muzike

8 C
Foča

Studentski parlament Studentskog doma Foča, u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje, prvi put je organizovao koncert povodom Svjetskog dana muzike.  Sastav “Eudiates trio” iz Istočnog Sarajeva, kome se odnedavno priključio i perkusionista Dario Kos, izveo je  poznate tango i filmske kompozicije i na taj način slavio ovaj prelijepi praznik.

Iako, nekoliko dana ranije, Svjetski dan muzike u Foči cjelovečernjim koncertom obilježio je „Eudiates trio“, kojeg čine Vanja Danilović- harmonika, Sara Mičić- klavir i Nikolina Čolović- violina, zajedno sa Dariom Kosom na udaraljkama.  Program je upotpunjen nastupom četrnaestogodišnje Marije Stanić-sopran,  uz klavirsku pratnju Veljka Mastila.

U prepunoj čitaonici Studentskog doma publika je uživala u zvucima harmonike, violine i klavira pojačanih ritmom udaraljki.

U najtežem periodu godine, kada se polažu ispiti, ovo je bila prelijepa mogućnost da se studenti opuste i bar na sat-dva oslobode stresa uz prelijepu i nesvakidašnju muziku.

„Ovo nam znači puno jer će se čuti nadaleko da naš Dom organizuje i može da nam priušti ovakve večeri. Imamo punu podršku rukovodstva Doma i nadamo se da će i ubuduće biti sličnih dešavanja. Ovo treba da pređe u tradiciju, a Studentski parlament je tu da pomogne u organizovanju svih dešavanja“, kažu studenti.

??????????

Vanja Danilović jedna od tri članice sastava „Eudiates trio“, kaže da je ovo njihov prvi cjelovečernji koncert u Foči.

„Na našem repertoaru našle su se u prvom bloku tango numere, poznatog argentinskog kompozitora Astora Pijacole i srpskog kompozitora Aleksandra Simića. U drugom dijelu, zajedno sa perkusionistom Dariom Kosom, tu je  muzika iz najpoznatijih filmskih ostvarenja“ kaže Vanja Danilović.

U drugom dijelu koncerta triu se priključio njihov kolega sa Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, perkusionista Dario Kos.

“Ja sam iz Varaždina i sviram udaraljke već nekih dvanaest godina. Bubanj mi je prva ljubav, pa sam krenuo svirati na klasične udaraljke. Na master studiju sam na akademiji u Istočnom Sarajevu gdje sam upoznao i cure. Počeli smo prijateljsku saradnju čisto iz ljubavi prema muzici i mislim da će potrajati”,  rekao je Dario Kos.

??????????

Studentski dom u Foči postao  je mjesto gdje se održavaju i organizuju  razna dešavanja. Uz podršku rukovodstva, studentima je omogućen bogat kulturni ali i naučni  sadržaj, kaže direktor Studentskog doma Srđan Drašković.

“Ovo je jedan od niza događaja koji smo upriličili za naše studente povodom Svjetskog dana muzike. Trudimo se da sadržaji budu raznoliki, sportski, kulturni, naučni. Studentski parlament ima punu podršku rukovodstva Doma, kako u materijalnom tako i u organizacionom i svakom drugom smislu” istakao je Drašković.

??????????

Saradnja Studentskog doma u Foči i CKI nastaviti će se i ubuduće, kaže  direktor CKI Vladimir Pantović.

“ Ovo je dobra prilika da studentima predstavimo jedan program koji nemaju danas u svakodnevnom žovotu, na muzičkim  tv i radio stanicama. Riječ je o klasičnoj muzici u malo modernijoj varijanti. Biće tu još kulturnih dešavanja, promocija knjiga, likovnih izložbi. Saradnja je tek počela i ona će se nastaviti”, rekao je Pantović.

Svjetski dan muzike slavi se 21. juna u 110 država svijeta na pet kontinenata još od 1982. godine.

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...