Насловна Друштво Студентски дом није предвиђен за карантин, већ за помоћну болницу

Студентски дом није предвиђен за карантин, већ за помоћну болницу

20.8 C
Foča

Министарство за високо образовање Репбублике Српске одбило је захтјев фочанског Штаба за ванредне ситуације да се дио Студентског дома Фоча претвори у карантин за особе које не поштују кућну изолацију и за лица из Фоче која из других земаља уђу у БиХ, речено је на данашњем састанку Штаба.

За те намјене тренутно користи се Клубана Градског стадиона, док ће Студентски дом, како је наведено у одговору министарства, уколико се за тим укаже прилика служити за смјештај заражених вирусом корона који имају лакше симптоме.

Начелник општине Радисав Машић каже да су очекивали овакав одговор ресорног министарства.

„Ако буде требало, Студентски дом ће, практично, бити једна друга болница за цијелу регију. Ту ће бити смјештени сви пацијенти са регије који буду позитивни на овај вирус“, навео је Машић.

Општински штаб за ванредне ситуације утврдио је план поновљене дезинфекције јавних површина и стубишта у стамбеним зградама у Фочи, Броду и Миљевини.

На дананашњем састанку истакнуто је да ће ти послови, које обавља предузеће „Извор“, бити завршени до 15. априла.

Упоредо с тим редовно се обавља и прање улица.

Општински штаб одлучио је да градска пијаца неће радити ни ове суботе.

Начелник општине Радисав Машић рекао је да Штаб скреће пажњу грађанима да се у наредних 15 дана мора издржати са ригорознијим мјерама и строжом контролом понашања.

„Опасност од ширења болести постоји и срећа је што немамо регистрованих, али не значи да их не би било да је било више тестирања. Не бисмо да стварамо панику, али предострожност мора да постоји, а ја бих рекао да је то прије свега брига о свом и здрављу своје породице и свих људи“, рекао је Машић.

И на данашњем сасатнку истакнути су примјери солидарности- Устикољанин Сејо Брајловић, власник ресторана на Илиџи, даровао је 5.000 КМ за потребе Полицијске управе и Универзитетске болнице у Фочи, док је Бранко Остојић, власник трговине „Орфеј“ из Фоче поклонио тону брашна фочанском Црвеном крсту.

На подручју општине Фоча нема заражених вирусом корона.

Под надзором је 58 лица, од чега 53 у кућној изолацији и пет у карантину.

Последњи текстови

СО Фоча: Усвојене олакшице за привреднике који нису радили током епидемије

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас, као вид ублажавања посљедица пандемије вируса корона и подршке привредницима, одлуку о ослобађању плаћања више...

ОК авантура се наставља: Нектар ОК фест од 14. до 16. августа

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 14. до 16. августа, умјесто у јулу како је то...

У недељу слава храма на Осијама

Црква Свете Тројице на Осијама прославиће у недељу крсну славу Тројчиндан. Света литургија, након које ће се обавити обред...

Квар на водоводној мрежи у Миљевини

Због квара на водоводној мрежи у Миљевини дошло је до прекида у водоснабдијевању ове мјесне заједнице, саопштено је из предузећа “Извор”.

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...