Насловна Друштво Свјетски дан радија: Медиј који се не предаје

Свјетски дан радија: Медиј који се не предаје

20 C
Foča

Свјетски дан радија обиљежава се данас у знак сјећања на 13. фебруар 1946. године, када је први пут емитован програм Радија Уједињених нација.

Иако су најстаријем електронском медију, који се у почетку називао и „бежична телеграфија“ , због развоја технологије, предвиђали нестајање, радио не само што није нестао, већ је доживио и велике трансформације.

Управо, захваљујући развоју технологија и интернета успио је да се одржи и превазиђе границе, поставши доступан и у најудаљенијим крајевима свијета.

Тридесет година након што је у етер послата порука „Ово су Уједињени народи. Обраћамо се људима свијета“, коју су на данашњи дан 1946. године изговорили спикери Радија Уједињених нација, основана је и Радио Фоча.

Једини електронски медиј у Фочи првобитно је реализовано два сата властитог програма, који се временом проширивао. У почетку је био смјештен у објекту бивше фабрике ћилима, који се налазио поред зграде Општине, да би деведесетих година премјештен у тадашњи Дом ЈНА, а садашњу  зграду Центра за културу и информисање, у којој се и данас налази.

Никада за протекле 44 године Радио Фоча није прекинула свој рад и увијек је програмски, кадровски и технички испуњавала услове и критеријуме предвиђене за регистрацију медија.

Програм није прекидан ни током рата у коме је била поуздан и сигуран ослонац слушаоцима који су путем овог медија добијали најважније провјерене и тачне информације, које су у том времену имале посебну, знатно већу пажњу.

У складу са техничким захтјевима Радио Фоча данас емитује програм на ултракратким фреквенцијама са предајника Кмур, као и преко интернета, те свакодневно производи девет часова властитог програма.

Свјетски дан радија Унеско је прогласио, на захтјев Шпанске радијске асоцијације, као својеврсно признање за користи које тај медиј доноси човјечанству већ више од стотину година.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...