Naslovna Društvo Svjetski dan radija: Medij koji se ne predaje

Svjetski dan radija: Medij koji se ne predaje

20.3 C
Foča

Svjetski dan radija obilježava se danas u znak sjećanja na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija.

Iako su najstarijem elektronskom mediju, koji se u početku nazivao i „bežična telegrafija“ , zbog razvoja tehnologije, predviđali nestajanje, radio ne samo što nije nestao, već je doživio i velike transformacije.

Upravo, zahvaljujući razvoju tehnologija i interneta uspio je da se održi i prevaziđe granice, postavši dostupan i u najudaljenijim krajevima svijeta.

Trideset godina nakon što je u eter poslata poruka „Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta“, koju su na današnji dan 1946. godine izgovorili spikeri Radija Ujedinjenih nacija, osnovana je i Radio Foča.

Jedini elektronski medij u Foči prvobitno je realizovano dva sata vlastitog programa, koji se vremenom proširivao. U početku je bio smješten u objektu bivše fabrike ćilima, koji se nalazio pored zgrade Opštine, da bi devedesetih godina premješten u tadašnji Dom JNA, a sadašnju  zgradu Centra za kulturu i informisanje, u kojoj se i danas nalazi.

Nikada za protekle 44 godine Radio Foča nije prekinula svoj rad i uvijek je programski, kadrovski i tehnički ispunjavala uslove i kriterijume predviđene za registraciju medija.

Program nije prekidan ni tokom rata u kome je bila pouzdan i siguran oslonac slušaocima koji su putem ovog medija dobijali najvažnije provjerene i tačne informacije, koje su u tom vremenu imale posebnu, znatno veću pažnju.

U skladu sa tehničkim zahtjevima Radio Foča danas emituje program na ultrakratkim frekvencijama sa predajnika Kmur, kao i preko interneta, te svakodnevno proizvodi devet časova vlastitog programa.

Svjetski dan radija Unesko je proglasio, na zahtjev Španske radijske asocijacije, kao svojevrsno priznanje za koristi koje taj medij donosi čovječanstvu već više od stotinu godina.

Poslednji tekstovi

Nastavljaju se radovi na raskresivanju trase dalekovoda

Električari fočanske Elektrodistribucije i sutra će raditi na raskresivanju i uklanjanju rastinja na trasi dalekovoda koji strujom snabdijeva  sela, Krnu Jelu, Rajkoviće,...

OO SDS: Neodržavanje sjednice lokalnog parlamenta-dogovoreni bojkot skupštinske većine

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke osudio je današnje neodržavanje sjednice lokalnog parlamenta navodeći da se radi o „očiglednom dogovorenom bojkotovanju od strane...

Male hidroelektrane-monstrumi koji uništavaju fočanske rijeke

„Ne damo fočanske rijeke“, „Male hidroelektrane-velika šteta“, „Zaustavimo ekocid“, „Voda je sloboda“, „Stop izgradnji hidroelektrana na Bjelavi“, poruke su koje su poslali...

SO Foča bez kvoruma: Odložena rasprava o malim HE na Bjelavi

Sjednica Skupštine opštine Foča na kojoj je danas, između ostalog, trebalo da se razmatra informacija o aktivnostima na izgradnji malih hidroelektrana na...

Prekidi u napajanju strujom

Zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja na trasi dalekovoda, danas su bez struje, u periodu od 07:00 do 16:00 časova Gornja i Donja...