Naslovna Društvo Svjetski dan radija: Medij koji se ne predaje

Svjetski dan radija: Medij koji se ne predaje

14 C
Foča

Svjetski dan radija obilježava se danas u znak sjećanja na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija.

Iako su najstarijem elektronskom mediju, koji se u početku nazivao i „bežična telegrafija“ , zbog razvoja tehnologije, predviđali nestajanje, radio ne samo što nije nestao, već je doživio i velike transformacije.

Upravo, zahvaljujući razvoju tehnologija i interneta uspio je da se održi i prevaziđe granice, postavši dostupan i u najudaljenijim krajevima svijeta.

Trideset godina nakon što je u eter poslata poruka „Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta“, koju su na današnji dan 1946. godine izgovorili spikeri Radija Ujedinjenih nacija, osnovana je i Radio Foča.

Jedini elektronski medij u Foči prvobitno je realizovano dva sata vlastitog programa, koji se vremenom proširivao. U početku je bio smješten u objektu bivše fabrike ćilima, koji se nalazio pored zgrade Opštine, da bi devedesetih godina premješten u tadašnji Dom JNA, a sadašnju  zgradu Centra za kulturu i informisanje, u kojoj se i danas nalazi.

Nikada za protekle 44 godine Radio Foča nije prekinula svoj rad i uvijek je programski, kadrovski i tehnički ispunjavala uslove i kriterijume predviđene za registraciju medija.

Program nije prekidan ni tokom rata u kome je bila pouzdan i siguran oslonac slušaocima koji su putem ovog medija dobijali najvažnije provjerene i tačne informacije, koje su u tom vremenu imale posebnu, znatno veću pažnju.

U skladu sa tehničkim zahtjevima Radio Foča danas emituje program na ultrakratkim frekvencijama sa predajnika Kmur, kao i preko interneta, te svakodnevno proizvodi devet časova vlastitog programa.

Svjetski dan radija Unesko je proglasio, na zahtjev Španske radijske asocijacije, kao svojevrsno priznanje za koristi koje taj medij donosi čovječanstvu već više od stotinu godina.

Poslednji tekstovi

Odbojkaši Maglića ogorčeni na Savez BiH, bolest ih spriječila da se bore za bodove

U Odbojkaškom klubu „Maglić“ iz Foče, u kojem su šestorica prvotimaca sa simptomima virusa korona u izolaciji, ogorčeni su na Odbojkaški savez...

Opština Foča: Podrška vantjelesnoj oplodnji

Opština Foča raspisala je konkurs za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, što je jedna od redovnih mjera u okviru pronatalitetne politike,...

OŠ „Sveti Sava“ u programu energetske efikasnosti

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisao je ugovor sa predstavnicima Ministarstva urbanizma, građevinarstva i ekologije Republike Srpske o realizaciji projekta energetske efikasnosti...

Šeranić: Obustava nastave preventivna mjera

Ponovno zatvaranje škola i onlajn nastava u Srpskoj izazavali su veliko nezadovoljstvo javnosti. Najnezadovoljniji su roditelji koji tvrde da...

Šeranić u Foči: Porodična okupljanja svesti na najmanju mjeru

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je u Foči sa načelnikom Radisavom Mašićem, direktorima Doma zdravlja i Centra...