Naslovna Društvo Svjetski dan radija: Medij koji se ne predaje

Svjetski dan radija: Medij koji se ne predaje

-4.1 C
Foča

Svjetski dan radija obilježava se danas u znak sjećanja na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija.

Iako su najstarijem elektronskom mediju, koji se u početku nazivao i „bežična telegrafija“ , zbog razvoja tehnologije, predviđali nestajanje, radio ne samo što nije nestao, već je doživio i velike transformacije.

Upravo, zahvaljujući razvoju tehnologija i interneta uspio je da se održi i prevaziđe granice, postavši dostupan i u najudaljenijim krajevima svijeta.

Trideset godina nakon što je u eter poslata poruka „Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta“, koju su na današnji dan 1946. godine izgovorili spikeri Radija Ujedinjenih nacija, osnovana je i Radio Foča.

Jedini elektronski medij u Foči prvobitno je realizovano dva sata vlastitog programa, koji se vremenom proširivao. U početku je bio smješten u objektu bivše fabrike ćilima, koji se nalazio pored zgrade Opštine, da bi devedesetih godina premješten u tadašnji Dom JNA, a sadašnju  zgradu Centra za kulturu i informisanje, u kojoj se i danas nalazi.

Nikada za protekle 44 godine Radio Foča nije prekinula svoj rad i uvijek je programski, kadrovski i tehnički ispunjavala uslove i kriterijume predviđene za registraciju medija.

Program nije prekidan ni tokom rata u kome je bila pouzdan i siguran oslonac slušaocima koji su putem ovog medija dobijali najvažnije provjerene i tačne informacije, koje su u tom vremenu imale posebnu, znatno veću pažnju.

U skladu sa tehničkim zahtjevima Radio Foča danas emituje program na ultrakratkim frekvencijama sa predajnika Kmur, kao i preko interneta, te svakodnevno proizvodi devet časova vlastitog programa.

Svjetski dan radija Unesko je proglasio, na zahtjev Španske radijske asocijacije, kao svojevrsno priznanje za koristi koje taj medij donosi čovječanstvu već više od stotinu godina.

Poslednji tekstovi

Danas Vaskršnje zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i...

Vukovi u Ječmištima zaklali tri ovce

U selu Ječmišta, u mjesnoj zajednici Čelebići, vukovi su zaklali dvije ovce i jagnje pričinivši štetu vlasniku Milošu Karoviću, koji se godinama...

Spomen crkva u Jošanici priključena na elektromrežu

Spomen crkva Svetih Ćirila i Metodija u izgradnji u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica priključena je na elektromrežu. Sredstva za...

Izvedena monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“

Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“, koju je napisao vrstan poznavalac istorije i poznati srpski književnik Milovan Vitezović,...

KUD „Foča“: Čuvari narodne tradicije

Kulturno-umjetničko društvo „Foča“ već devet godina okuplja djecu i mlade sa ciljem očuvanja i njegovanja tradicije folklora i narodnog stvaralaštva. Redovni su...