Насловна Друштво Težak položaj fočanskih penzionera

Težak položaj fočanskih penzionera

7.3 C
Foča

Položaj penzionera na području opštine Foča iz godine u godinu sve je teži. Od preko 4 000 penzionera koliko ova lokalna zajednica broji, njih 500 prima najnižu penziju u iznosu od 170 maraka, a brojni su, osim sa materijalnim, suočeni sa ugroženim zdravstvenim stanjem, i nezaposlenošću članova porodice, koje su prinuđeni da od svojih primanja izdržavaju. Istaknuto je ovo na današnjoj godišnjoj Skupštini Udruženja penzionera opštine Foča.

Penzionerima pomažu Udruženje i lokalna zajednica, dok su, kako kažu, od većine društvene zajednice zanemareni. Predsjednik Udruženja, koje broji 3 900 članova, Jovo Petrović o položaju penzionera kaže:

-Položaj je težak, posebno onih sa najnižom penzijom, malo je onih koji imaju penziju od 500 maraka, a i oni jedva sastavljaju kraj sa krajem. Mi koliko možemo pomažemo od prihoda članarina i opština. Prihod od članarina je oko pet hiljada maraka mjesečno, a opština nam je za ovu godinu planirala sredstva u iznosu od 20 000 maraka-kaže Petrović.

penzioneri

Zbog malih primanja i sveopšte društvene krize, fočanski penzioneri nalaze na donjoj granici zdravstvene i socijalne, a time i životne izdržljivosti. Pojedini polovinu penziju troše na lijekove, dok ima i onih koji cijela primanja daju na izdržavanje članova porodica, koji nemaju zasposlenje.

-Danas je najteže biti penzioner, društvo treba da povede viđše računa o nama, ja dajem mjesečno 300 maraka samo na lijekove-kaže penzioner Krstoje Radović.

Sa njim saglasan i penzioner Lazar Tadić, koji kaže da iako ima solidnu penziju, teško živi.

-Sve skuplja, penzije male, povećanja minimalna. Nema se za lijekove, za hranu, jedva se mjesec izdrži uz sva plaćanja obaveza-kaže Tadić.

Osim što su saglasni da im je potrebna veća pomoć kako sa lokalnog, tako i sa republičkog nivoa pojedini penzioneri zamjerke imaju i na rad samog Udruženja, čiji su članovi. Smatraju da bi novčana sredstva mnogo bolje i kvalitetnije trebalo da budu utrošena.

U Udruženju kažu da na godišnjem nivou raspolažu sa iznosom od oko 100 000 maraka. Osamdeset hiljada prikupe od članarina, a ostatak daje opština. Tvrde da je svaka marka utrošena realno, što su detaljno predstavili u Izvještaju o radu za prošlu godinu koji su danas usvojili na skupštini.

Osim ovog akta, na Skupštini Udruženja penzionera usvojeni su i Izvještaj Nadzornog odbora o pregledu finansijskog poslovanja za 2014.godinu, Program rada i Finasijski plan za ovu godinu i novi Statut Udruženja.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...