Naslovna Društvo Tri Fočanke dobile finansijsku i stručnu podršku za otpočinjanje biznisa

Tri Fočanke dobile finansijsku i stručnu podršku za otpočinjanje biznisa

15 C
Foča

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić  i predstavnici USAID-a potpisali su danas ugovore sa tri korisnice Fonda za razvoj preduzetništva marginalizovanih žena.

Fond su zajedno formirale jedinice lokalne uprave u BiH i USAID, a Programom podrške marginalizovanim grupama izabranici korisnici dobijaju finansijsku i stručnu podršku u započinjanju biznisa.

Jedna od tri korisnice programa iz Foče Božidarka Stevanović, koja se bavi  vezom zlatnim koncem na lanu, šifonu i drugim prirodnim tkaninama, kaže da je ovo odlična prilika da svoj hobi pretvori u biznis.

„Imaćemo godinu dana uplaćen radni staž, bićemo vlasnici firme i moći ćemo da ponudimo svoje proizvode tržnim centrima, prodavnicama. Imamo priliku da unaprijedimo svoj rad“, kaže Stevanovićeva.

Rukovodilac USAID-ovog Preduzetničkog fonda za žene Ada Hamidović kaže da svaka korisnica za svoj biznis dobija po 5.000 KM.

„Pored finansijske podrške, korisnice će imati stručnu i mentorsku podršku, koja je veoma važna na početku poslovanja. Dok ja trajao javni poziv održali smo sa njima informativne radionice o načinu popunjavanja poslovnog plana i kako da svoju poslovnu ideju predstave, što je bila ulazna karta za ovaj Fond. Slijedi registracija biznisa i kontinuirana podršku u smislu pomaganja oko vođenja finansijske administracije, a neće izostati ni promotivna podrška da bi korisnice postale prepoznatljive na tržištu“, rekla je Hamidovićeva.

Fond za razvoj preduzetništva marginalizovanih žena iznosi 540.000 KM, od čega je polovinu sredstava obezbijedio USAID, a polovinu devet lokalnih zajednica od kojih je jedna opština Foča.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će na ovaj način žene koje nisu u prilicu da otpočnu biznis doći do svojih prihoda.„Ovo je dobar obrazac koji će, vjerujem, u narednim godinama još više privući sve one koji imaju afinitet i želju da sami stvaraju svoj prihod i da ne budu u ovoj grupi u koju ih svrstavaju“, rekao je Mašić.

Poslednje vijesti

PU Foča: Naredne sedmice Dani otvorenih vrata i sportsko takmičenje u basketu

Povodom obilježavanja krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Svetog Arhangela Mihaila, Policijska uprava Foča organizivaće naredne sedmice niz aktivnosti, saopšteno...

Sjećanje na patrijarha čija djela govore

„Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi“. Na ovu, kao i mnoge druge poruke blaženopočivšeg patrijarha Pavla...

Fudbaleri Sutjeske dočekuju Stakorinu – košarkaši zvorničku Drinu Princip

U Foči se sutra igra komšijski fudbalski derbi – u goste Sutjesci stiže Stakorina iz Čajniča. Nakon dugo vremena dva stara rivala...

Univerzitetska bolnica veliko gradilište- uz modernizaciju i prateći radovi na infrastrukturi

Univerzitetska bolnica Foča ovih dana je veliko gradilište- radi se i unutar i oko bolnice. Uz izgradnju nove poliklinike i...

Decenija od upokojenja patrijarha Pavla: Niko nije govorio tiše, a čuo se dalje

Danas se navršava deset godina od smrti jednog od najvoljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla. Skromnost, vrlina, dobrota i život po...