Насловна Друштво Tri Fočanke dobile finansijsku i stručnu podršku za otpočinjanje biznisa

Tri Fočanke dobile finansijsku i stručnu podršku za otpočinjanje biznisa

12.7 C
Foča

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić  i predstavnici USAID-a potpisali su danas ugovore sa tri korisnice Fonda za razvoj preduzetništva marginalizovanih žena.

Fond su zajedno formirale jedinice lokalne uprave u BiH i USAID, a Programom podrške marginalizovanim grupama izabranici korisnici dobijaju finansijsku i stručnu podršku u započinjanju biznisa.

Jedna od tri korisnice programa iz Foče Božidarka Stevanović, koja se bavi  vezom zlatnim koncem na lanu, šifonu i drugim prirodnim tkaninama, kaže da je ovo odlična prilika da svoj hobi pretvori u biznis.

„Imaćemo godinu dana uplaćen radni staž, bićemo vlasnici firme i moći ćemo da ponudimo svoje proizvode tržnim centrima, prodavnicama. Imamo priliku da unaprijedimo svoj rad“, kaže Stevanovićeva.

Rukovodilac USAID-ovog Preduzetničkog fonda za žene Ada Hamidović kaže da svaka korisnica za svoj biznis dobija po 5.000 KM.

„Pored finansijske podrške, korisnice će imati stručnu i mentorsku podršku, koja je veoma važna na početku poslovanja. Dok ja trajao javni poziv održali smo sa njima informativne radionice o načinu popunjavanja poslovnog plana i kako da svoju poslovnu ideju predstave, što je bila ulazna karta za ovaj Fond. Slijedi registracija biznisa i kontinuirana podršku u smislu pomaganja oko vođenja finansijske administracije, a neće izostati ni promotivna podrška da bi korisnice postale prepoznatljive na tržištu“, rekla je Hamidovićeva.

Fond za razvoj preduzetništva marginalizovanih žena iznosi 540.000 KM, od čega je polovinu sredstava obezbijedio USAID, a polovinu devet lokalnih zajednica od kojih je jedna opština Foča.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će na ovaj način žene koje nisu u prilicu da otpočnu biznis doći do svojih prihoda.„Ovo je dobar obrazac koji će, vjerujem, u narednim godinama još više privući sve one koji imaju afinitet i želju da sami stvaraju svoj prihod i da ne budu u ovoj grupi u koju ih svrstavaju“, rekao je Mašić.

Последњи текстови

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им...

Поштуј туђе, студирај своје – студирај српски језик

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се...

Анастасија Ћоровић и Раде Крунић међу 150 номинованих за награду „Вечерњаков печат“

Међу 150 познатих личности из свијета умјетности, политике и спорта у конкуренцији за награду „Вечерњаков печат“, коју додјељује „Вечерњи лист“ нашла се...

ОО СДС Фоча: Зашто се сједница локалног парламента одржава у сали Градског позоришта?

Општински одбор Српске демократске странке Фоча у саопштењу достављеном медијима поставио је питање начелнику Општине  и предсједнику Скупштине Општине зашто се сједница...

Сједница фочанског парламента након тромјесечне паузе

Након тромјесечне паузе, због ванредног стања и мјера заштите од вируса корона, сједница фочанског парламента биће одржана идућег четвртка, 4. јуна, најављено...