Насловна Друштво U Foči deset oboljelih od morbila, nema straha od epidemije

U Foči deset oboljelih od morbila, nema straha od epidemije

32.1 C
Foča

U Domu zdravlja u Foči u proteklih mjesec dana zabilježeno je deset slučajeva oboljenja od morbila ili malih boginja, ali po riječima epidemiologa u ovoj zdravstvenoj ustanovi Vesne Golijanin ne može se govoriti o epidemiji. U ovih deset slučajeva oboljelo je stanovništvo dobi od 25 do 35 godina. Kako navodi Golijaninova, morbile se, uprkos vakcinaciji u djetinjstvu, javljaju uslijed pada imuniteta.

Epidemija morbila proglašena je u Kazneno-popravnom zavodu u Foči, gdje je od 300 osuđenika koji borave u ovoj ustanovi, od morbila oboljelo njih devet. u KPZ-u je proglašena epidemija jer je ustanova zatvorenog tipa i mogućnosti širenja ove bolesti dosta su veće u odnosu na druge prostore, kaže epidemiolog Vesna Golijanin.

Od morbila ili malih boginja u Republici Srpskoj je od maja 2014. godine do 20. januara, prijavljeno 1.876 oboljelih osoba, a epidemija je prijavljena u 12 lokalnih zajednica, saopšteno je iz republičkog Instituta za javno zdravstvo.  Epidemije su prijavljene u opštinama Istočno Sarajevo, Pale, Modriča, Bratunac, Bileća, Lopare, Ugljevik, i Srebrenica, te na području koje pokrivaju gradovi Doboj, Bijeljina, Banjaluka i Trebinje.

Morbili su virusna infekcija koja se karakteriše povišenom temperaturom, curenjem nosa, suznim očima te osipom i promjenama na koži od glave do pete.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pojašnjavaju da morbili i vodene ospice, u narodu poznate kao bljuzge, nisu jedna bolest te da ih ne treba poistovjećivati. Zajedničko za obje bolesti je velika zaraznost i osipi, dok ih izazivaju sasvim različiti virusi. Takođe, morbili kao bolest su u programu redovne vakcinacije, a vodene ospice nisu.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...