Насловна Друштво U Foči obilježen Svjetski dan zdravlja

U Foči obilježen Svjetski dan zdravlja

28 C
Foča

Rano otkrivanje faktora rizika za nastanak neke bolesti ključ je izlječenja. Preventivni pregledi osoba starijih od 18 godina trebalo bi da postanu godišnja rutina, kako bi se neke neotkrivene bolesti otkrile dok još nisu ozbiljno narušile zdravlje, istaknuto je danas u Foči povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Građani su i ovu, kao sve dosadašnje akcije, pohvalali.  Mogli su da obave razgovor sa ljekarima, posavjetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju se o svojim zdravstvenim problemima i terapiji.

Ovоgоdišnjа tеmа је “Univеrzаlnа pоkrivеnоsti zdrаvstvеnоm zаštitоm”, sа fоkusоm nа primаrnu zdrаvstvеnu zаštitu. Cilj оvоgоdišnjе kаmpаnjе је dа pоmоgnе ljudimа dа bоljе rаzumiјu štа univеrzаlnа zdrаvstvеnа zаštitа znаči – kоје uslugе i pоdrške trеbа dа budu dоstupnе i gdје, rekla je profesor dr Biljana Mijović, prodekan za nauku i istraživanje Medicinski fakultet Foča.

“Svake godine Svjetski dan zdravlja je posvećen nekoj temi. Današnja tema je primarana zdravstvena zaštita  koja je jako važna jer otkriva bolesti na vrijeme jer oko 80 odsto usluga može da se završi u Domu zdravlja. Da bi funkcionisala kako treba mora imati dobre starategije, politike, mora biti posvećena i dostupna građanima i imati visoko kvalitetan kadar. Fakultet je tu da se produkuje kadar, a mi radimo na unapređenju kvaliteta nastave”, kaže profesorica Mijović.

Naši građani najviše obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, prate ih maligne bolesti, a zatim dijabetes. Faktori rizika su visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, povišeni trigliceridi, gojaznost, pušenje i fizička neaktivnost. Ministarstvo zdravlja preko svojih istitucija prati razvoj bolesti, pojašnjava prof dr Mijović.

“Na osnovu slike zdravlja koju naše Ministarstvo zdravlja formira i istražuje uz pomoć stučnih i naučnih institucija može se reći da građani RS najviše obolijevaju od bolesti srca i krvnih sudova jer se  godišnje registruje oko 200.000 novih slučajeva. Slijede maligne bolesti sa oko 6000 novih slučajeva a potom dijabetes oko 1200.  Tu su i bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama. Na osnovu ovih podataka Ministarstvo snima situaciju, kreira politiku i razmišlja šta treba uraditi kako bi  građanstvo bilo zdravije. Prije par mjeseci je donijelo strategiju, odnosno akcioni plan smanjenja hroničnih nezaraznih bolesti. Puno će se raditi na smanjenju faktora rizika” kaže prof dr Mijović.

Organizator današnje akcije je i Udruženje dijabetičara Foča. Iz godine u godinu zabilježen je rast oboljelih od ove nezarazne bolesti, koja poslednjih godina u cijelom svijetu bilježi veliki rast.

Doktorica Ana Vladičić, predsjednica Udruženja dijabetičara Foča kaže da Uduženje dijabetičara postoji od 2011. godine.

“ Nažalost  povećava se broj oboljelih, čak i broj mlađih skupina oboljelih od tipa 1,  djece i omladine, kao i oboljelih od tipa 2. Akcenat ove akcije je otkrivanje novooboljelih. U 2011. godini bilo je registrovano oko 450 dijabetičara od kojih i sedmero djece. Do sada se ta brojka povećala na oko 1000 oboljelih od kojih 20 mladih. Akcenat je na ovim mladima koji će sa tom bolesti živjeti do kraja života”, rekla je dr Vladičić.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Foči, na Gradskom trgu, organizovali su Dom zdravlja, Medicinski fakultet, Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo RS, Udruženje dijabetičara i Gradska apoteka.

 

 

 

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...