Насловна Спорт U Foči pomama za Krav magom: Izraelsku vještinu uče i djeca, djevojke,...

U Foči pomama za Krav magom: Izraelsku vještinu uče i djeca, djevojke, bogoslovi

-2 C
Foča

Borilačka vještina samoodbrane porijeklom iz Izraela- Krav maga ili bliska borba, jedan je od najmasovnijih sportova u Foči, mada je u ovom gradu prisutan svega dvije godine.

Tehnike samoodbrane prilagođene realnim životnim okolnostima u Foči trenutno uči više od 150 članova Krav maga kluba, svih generacija, od najranijeg uzrasta djece od četiri godine do onih koji gaze šestu deceniju života, a među njima je veliki broj pripadnica nježnijeg pola, kao i učenika Bogoslovije.

krav svi

 

Glavni instruktor u klubu Nemanja Trivun od prošle godine posjeduje i licencu za rad sa djecom, pa je fočanska Krav mag prvi i za sada jedini klub ovog sporta u BiH za dječiji uzrast. “ Za licencu za rad sa djecom polagao sam sa kolegama iz Srbije prošle godine u Netanji u Izraelu. Trenutno u klubu imamo oko 60 djece do 14 godina, te oko 90 članova starijeg uzrasta”, kaže Trivun.

krav najmladji

 

On objašnjava da Krav maga obuhvata razne udaračke ručne i nožne tehnike, zahvate i poluge, te da je objedinila više borilačkih vještina, poput boksa, džijudžice, džudoa, karate, rvanja, a sve u cilju pravilne reakcije u nužnoj odbrani u realnim životnim prilikama.

krav maga

 

“ Prilagođena je za ulične uslove i možda je brutalnija od drugih vještina, ali je prema mišljenju mnogih stručnjaka najefikasnija borilačka vještina trenutno u svijetu”, naveo je Trivun. On je dodao da je važan segment Krav mage psihološka priprema, koja nalaže da je prije svega potrebno pokušati smiriti napadača i izbjeći sukob, a tek u krajnjoj nuždi posegnuti za fizičkom silom.

krav borba

 

Polaznici na treninzima, koji se nerijetko izvode van sale, u prirodnom okruženju ili na ulici i u kafiću, uče da se odbrane u tuči, te od napada nožem, flašom, vatrenim oružjem ili palicom, a interesovanje za ovaj sport veliko je i među fočanskim bogoslovima.

“ Na prvi pogled možda je malo pradoksalno spajati pravoslavlje i ovu borilačku vještinu, ali Krav maga nema ništa suprotno Crkvi. Naprotiv, cilj Krav mage je rast i razvoj, kako tijela, tako i duha, a i Crkva teži tome da razvija mentalne i fizičke sposobnosti čovjeka”, kaže učenik petog razreda Bogoslovije Njegoš Vujadinović.

Maturantkinja fočanske Gimnazije Dajana Simović kaže da Krav maga može da djeluje grubo i brutalno, ali da je odličan vid samoodbrane. “ Korisna je pogotovo za nas djevojke, jer je dobro znati odbraniti se u svakoj situaciji. Moji drugari su u početku mislili da ja to neću moći, ali kako vrijeme odmiče, ozbiljnije se ponašaju prema nama koje treniramo, djelujemo opasnije”, kroz smijeh priča Dajana.

Oko 90 članova fočanske Krav mage, koji su za to ispunili uslove, imali su privilegiju da ovog vikenda polažu za učenička zvanja pred instruktorima iz Srbije, koje je predvodio direktor i glavni instruktor “Krav maga global” za Srbiju Jovan Manojlović- čovjek koji je ovaj sport donio na Balkan.

On je istakao da osim fizičke aktivnosti, Krav maga obuhvata edukaciju svojih članova o ličnoj bezbjednost i društvenoj odgovornosti.

krav djeca polaganje

“ Krav maga je vještina potekla iz vojne tradicije izraelskog naroda čija je osnovna namjena samoodbrana, ali ne samo fizička samoodbrana, već mi pokušavamo omladinu da naučimo osnovnoj bezbjednosnoj kulturi- prije svega, da mi ne budemo izvor problema, nego da budemo izvor rješenja. Učimo ih kako da izbjegnemo bilo koji oblik nasilja, radimo prevenciju nasilja, a tek na kraju ako baš mora doći do fizičkog kontakta, onda da to bude minimalno i u službi zaštite života i ličnog integriteta i da se preko te granice  nikada ne pređe, što je za nas veoma bitno”, napomenuo je Manojlović.

On je pohvalio rad kluba u Foči za koji je istakao da može biti primjer mnogima. “Fočaci su odlično prihvatili Krav magu, što mi govori da Nemanja Trivun odlično radi svoj posao i da svi ovi ljudi imaju povjerenje u njega”, rekao je Manojlović.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...