Насловна Друштво U Foči sve više ljubitelja of roud vožnje- 10 kilometara za 13...

U Foči sve više ljubitelja of roud vožnje- 10 kilometara za 13 sati

20.8 C
Foča

U Foči je nedavno zaživio ekstremni vid sporta- of roud automobilizam, vožnja terenskim vozilima van puta, po nepristupačnim terenima.

“Malatesta of roud tim Foča” od prošle godine takmiči se u šampionatu BiH, a u  oktobru ove godine biće održana i prva trka u opštini Foča, na planini Zelengori na području Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Jedan od fočanskih zaljubljenika u vožnju kroz blato Nikola Jegdić objašnjava da su adrenalin, izazov, ljubav prema terencima, ali i prema prirodi glavni pokretači ovog sporta. “Kada odeš prvi put, prođeš jednom, taj uzbudljivi osjećaj te povuče da stalno voziš”, kaže Jegdić.

of-4

Fočanski tim, koji se veoma uspješno takmiči u klasi “soft” broji šest posada sa po dva člana, od čega su tri posade iz Foče, a tri iz Bileće i Trebinja.

“ Morate da imate vozilo koje je spremno za takvu vožnju. Danas se svi trude da naprave što teže staze, da se što više vozi na čekrku, odnosno vitlu, koje mora da bude na vozilu, što je i statutom propisano. Kada se dođe do težeg dijela puta, do blata ili neke prepreke, mora se izaći iz vozila i zakačiti  vitlo za neko drvo ili za drugo vozilo da biste to prešli. Dešava se da teren od desetak kilometara vozite po 13 sati”, navodi Jegdić.

of-5

On dodaje da se, posebno u klasi “hard”, zna desiti da kompletno auto upadne u blato. “ U klasi “hard” ima toga dosta, dok u klasama “soft” i “turist” nema baš toliko, ali generalno bez blata se ne može. To je nazahtjevniji dio, jer ako nema blata svi će proći stazu bez problema, a to nije atraktivno”.

Jegdić napominje da se fočanskom timu, izuzev probušenih guma, nisu dešavale veće havarije. “Samim tim da ste u vozilu na šumskom terenu uvijek je sve moguće da se desi, ali je to svedeno na minimum, jer su strogo propisani bezbjednosni uslovi. Dešava se prevrtanje vozila, ali ne toliko često”.

of-2

Svaka trka, kojih je šest u godini, traje po dva dana i sastoji se iz vožnje kroz šumu, po roud buku-putnoj knjizi, odnosno zadatom pravcu sa specijalnim ispitima, te iz poligona, koji se vozi drugog dana.

“ Prvi pokazatelj koji se ocjenjuje je vrijeme za koje se pređe put. Drugi pokazatelj su specijalni ispiti, a treći pokazatelj su kontrolne tačke. Na svakoj trci po roud buku postoji od pet do deset kontrolnih tačaka, na kojima stoje kontrolori, koji se moraju proći. Na poligonu se takođe, ocjenjuje vrijeme, ali se dodjeljuju i negativni poeni u slučaju da vozilo prekine traku ili izvali kočić, kojima je staza označena”, objašnjava Jegdić.

of-3

Trka na Zelengori biće održana 22. i 23. oktobra. “ Trasa će biti neobično duga, jer je Zelengora veliko prostranstvo, a sve će biti upotpunjeno preprekama i specijalnim ispitima. Polazak je sa Tjentišta, preko Vrbnice, prema Starom katunu i Videžu,a zatim prema Orlovačkom jezeru, dok je završetak  na Pašinoj poljani.

Drugog dana, poligon će biti ispod vijadukta prema Čemernu, sa dosta šljunka i dosta vode”, zaključio je Jegdić.

Последњи текстови

У току уређење локалних путева

У Фочи је у току санација локалних и некатегорисаних путева, као и реконструкција градских улица у оквиру праве фазе Програма уређења градског...

Крв даровало 20 припадника ПУ Фоча

Акцији добровољног давања крви МУП-а Српске данас се у Служби за трансфузијску медицину у фочанској Универзитетској болници одазвало 20 припадника Полицијске управе...

Облачно са кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно са кишом, пљусковима и локално обилнијим падавинама, уз пад температуре.

До краја септембра повремене обуставе саобраћаја на подручју Фоче

Због санације саобраћајница оштећених током реконструкције градске водоводне мреже, до 30. септембра долазиће до повремених обустава саобраћаја на градском подручју, саопштено је...

ОК Фест помјерен за јули наредне године

Седми Нектар ОК Фест, који је требало да почне за неколико дана на Тјентишту, отказан је због погоршане епидемиолошке ситуације у Српској...