Насловна Друштво U Foči zabilježen porast oboljelih od karcinoma dojke

U Foči zabilježen porast oboljelih od karcinoma dojke

17.8 C
Foča

Oktobar je mjesec tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.

Ljekari Univerzitetske bolnice u Foči, specijalista onkolog Jelena Vladičić Mašić i hirurg onkolog Nenad Lalović na predavanju koje su sinoć održali u CKI ukazali su na rasprostranjenost te bolesti i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja kao i podrške oboljelim pacijentkinjama od ove bolesti.

Karcinom dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena. Može se pojaviti u svakoj životnoj dobi a najčešće kod žena između 55. i 70. godine života. Ova bolest prijeti sve većem broju žena a da je u porastu  pokazuju statistički podaci, kaže onkolog  Jelena Vladičić Mašić.

“Kada je karcinom dojke u pitanju, zadnji statistički podaci iz 2018. godine govore, a obrađeno je 185 zemalja, da je preko dva miliona novootkrivenih i preko 650 hiljada umrlih pacijentkinja od posljedica karcinoma dojke. Porast je evidentan a u zadnjih desetak godina od 25  do 30 odsto više je oboljelih od malignih bolesti. Prevencija je izuzetno važna i koliko je god moguće potrebno je izbjegavati sve faktore rizika. Vrlo je važno da žena jedanput mjesečno obavi samopregled dojke a jednom godišnje dijagnostički pregled,  ultrazvučni ili  mamografski, zavisno od godina starosti i tipa dojki” pojasnila je onkolog Jelena Vladičić Mašić .

Sve vrste dijagnostike, liječenja  kao i operativnih zahvata po evropskim standardima i smjernicama rade se u Univerzitetskoj bolnici u Foči u kojoj se liječe pacijentkinje ne samo iz Foče već iz regije i šire, kaže hirurg onkolog Nenad Lalović.

“Sve vrste dijagnostike za dojku, od ultrazvuka do mamografije, mogu da se uradi u našoj ustanovi.  Već duži niz godina radi se standardno ultrazvučno vođene biopsije dojke, kod sumnjivih lezija, gdje je to standardna procedura kod pacijentkinja gdje smo posumnjali da se radi o tumoru u dojki. Kada su u pitanju hiruški zahvati, sve vrste hiruških procedura, poštednih i radikalnih operacija, primarne i sekundarne rekonstrukcije, standardno se već nekoliko godine radi u našoj ustanovi”, kaže hirurg onkolog Nenad Lalović.   

Na Onkološkom odjeljenju u fočanskoj bolnici svake godine radi se statistička analiza svih pacijenata oboljelih od karcinoma. Unazad pet godina zabilježen je porast oboljelih od karcinoma dojke. Starosna granica je pomjerena jer je  sve više oboljelih mlađih osoba. Bolest prijeti sve većem broju žena, a najveći uzrok je slaba informisanost i neredovni pregledi, upozoravaju doktori.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...