Насловна Култура U nedjelju Sabor starog pjevanja u Donjoj Sopotnici

U nedjelju Sabor starog pjevanja u Donjoj Sopotnici

1 C
Foča

U porti srednjevjekovnog hrama Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda, u nedelju, 19. juna, na praznik Svete Trojice, održava se 13. Sabor starog pjevanja u Srba.

Ova tradicionalna međunarodna kulturna manifestacija, koja ima za cilj njegovanje tradicije stare izvorne srpske pjesme, običaja, instrumenata i nošnji iz svih srpskih krajeva, postala je prestižno mjesto okupljanja izvornih pjevačkih grupa, instrumentalista, folklornih ansambala i zdravičara.

Organizatori očekuju preko 70 muških i ženskih izvornih pjevačkih grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, nekoliko folklornih ansambala, petnaestak instrumentalista, a u pratećem programu biće i nekoliko štandova sa unikatnim tkanim, pletenim i vezenim predmetima.

Saborske svečanosti počinju u 8,30 časova, Svetom liturgijom i Litijom, od 9,30 do 11,30 časova je prijem i prijava učesnika, a od 11,30 časova  nastupaju folklorni ansambli i guslari.

Zvaničan program Sabora starog pjevanja u Srba počinje u 12 časova.

Organizatori Sabora su SPKD „Prosvjeta“ Novo Goražde i Pravoslavna crkvena opština Goražde, a pokrovitelj opština Novo Goražde.

Последњи текстови

Епидемиолошка ситуација и даље забрињавајућа- поштовање мјера једини вид борбе против короне

Податак да се сваког дана у Фочи око 50 пацијената јави за снимање плућа довољно говори колико је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и...

Преминуо Немања Старовић

Двадесетседмогодишњи Немања Старовић из Фоче преминуо је од посљедица изазваних ковидом 19 у Општој болници у Невесињу, потврдила је његова породица.

Млади Фочаци поручили: Насиље над женама да се не прећуткује, већ да се реагује

Међународна организација за миграције ИОМ организовала је данас у Фочи „Наранџасту шетњу“ као вид подршке женама жртвама насиља, а у оквиру кампање...

Шетња у знак подршке жртвама насиља

Млади окупљени кроз пројекат "Подршка младима у локалним заједницама БиХ" који имплементира Међународна организација за миграције у недјељу, 29. новембра шетају Фочом...

Воће и сокови за Болницу од Кладионица “Моцарт”

Спортске кладионице “Моцарт” поклониле су Универзитетској болници Фоча витаминске пакете, тачније свјеже воће и сокове, за љекаре и медицинске сестре и техничаре...