Насловна Друштво У понедјељак почиње подјела регресираног дизел горива

У понедјељак почиње подјела регресираног дизел горива

18.5 C
Foča

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почеће у понедјељак, 30. марта, са подјелом регресираног дизел горива за 9.418 пољопривредних газдинстава, односно корисника подстицаја, за шта је ресорно министарство резервисало најмање 5,5 милиона КМ.

Преузимање, односно куповина регресираног дизел-горива трајаће до 30. октобра, саопштено је из ресорног министарства.

-У складу са Закључком Републичког кризног штаба, првим обрачуном су обухваћени и корисници који нису извршили обавезу плаћања противградне заштите и пријаву доприноса за прошлу годину- наводи се у саопштењу.

Спискови корисника који су обухваћени првим обрачуном биће послати свим локалним управама у Републици Српској и доступни на интернет-страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из ресорног министарства су напоменули да пољопривредници могу преузети укупно 100 литара регресираног дизел-горива по хектару обрадиве пољопривредне површине уписане као начин кориштења у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подстицај за регресирање дизел-горива за извођење прољећњих и јесењих радова у пољопривреди утврђен је у износу од 0,60 КМ по литру дизел-горива.

Регресирано дизел-гориво корисници ће преузимати код дистрибутера који су склопили споразум са Министарством за дистрибуцију.

Пољопривредни произвођачи који нису обухваћени првим обрачуном, биће обухваћени сљедећим, ако изврше обавезу ажурирања сјетвених површина у Регистру пољопривредних газдинстава (у АПИФ-у), а нови обрачуни ће се ажурирати сваких 10 до 15 дана.

Носиоци пољопривредних газдинстава старији од 65 година, а који нису извршили обавезу ажурирања података у Регистру, како у складу са одлуком Владе Републике Српске не би напуштали своје домове, имају могућност да овласте млађег члана домаћинства или да се обрате најближој канцеларији Савјетодавне службе Министарства које су распоређене у седам регионалних центара широм Републике Српске или одјељењима и одсјецима за пољопривреду локалних управа на чијем су подручју регистровани како би им они пружили подршку за пријављивање у АПИФ-у.

Пријава површина у регистру основ је за обрачун количина горива по кориснику, напомиње се у саопштењу.

Последњи текстови

ОО СДС: Неодржавање сједнице локалног парламента-договорени бојкот скупштинске већине

Општински одбор Српске демократске странке осудио је данашње неодржавање сједнице локалног парламента наводећи да се ради о „очигледном договореном бојкотовању од стране...

Мале хидроелектране-монструми који уништавају фочанске ријеке

„Не дамо фочанске ријеке“, „Мале хидроелектране-велика штета“, „Зауставимо екоцид“, „Вода је слобода“, „Стоп изградњи хидроелектрана на Бјелави“, поруке су које су послали...

СО Фоча без кворума: Одложена расправа о малим ХЕ на Бјелави

Сједница Скупштине општине Фоча на којој је данас, између осталог, требало да се разматра информација о активностима на изградњи малих хидроелектрана на...

Прекиди у напајању струјом

Због раскресивања и уклањања растиња на траси далековода, данас су без струје, у периоду од 07:00 до 16:00 часова Горња и Доња...

Недјеља-нерадни дан

Општински штаб за ванредне ситуације ставио је ван снаге Закључак према којем би недјељом трговинске и друге радње радиле од 6.00 до...