Naslovna Društvo U ponedjeljak počinje podjela regresiranog dizel goriva

U ponedjeljak počinje podjela regresiranog dizel goriva

8.3 C
Foča

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počeće u ponedjeljak, 30. marta, sa podjelom regresiranog dizel goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava, odnosno korisnika podsticaja, za šta je resorno ministarstvo rezervisalo najmanje 5,5 miliona KM.

Preuzimanje, odnosno kupovina regresiranog dizel-goriva trajaće do 30. oktobra, saopšteno je iz resornog ministarstva.

-U skladu sa Zaključkom Republičkog kriznog štaba, prvim obračunom su obuhvaćeni i korisnici koji nisu izvršili obavezu plaćanja protivgradne zaštite i prijavu doprinosa za prošlu godinu- navodi se u saopštenju.

Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom biće poslati svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet-stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su napomenuli da poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litru dizel-goriva.

Regresirano dizel-gorivo korisnici će preuzimati kod distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom za distribuciju.

Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u), a novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana.

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima i odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijem su području registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u.

Prijava površina u registru osnov je za obračun količina goriva po korisniku, napominje se u saopštenju.

Poslednji tekstovi

Promjenljivo oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će preovladavati promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima i najvišom dnevnom temperaturom...

Mještani Rijeke popravili krov na najstarijoj fočanskoj crkvi

Mještani Rijeke Čelebićke popravili su krovni pokrivač na Crkvi Svetog Nikole u tom selu, koja je nacionalni spomenik BiH.

Britanski ambasador Fild i načelnik Mašić uručili pomoć starim licima

Ambasador Velike Britanije u BiH Met Fild i načelnik opštine Foča Radisav Mašić posjetili su danas četiri fočanske porodice i uručili im...

Poštuj tuđe, studiraj svoje – studiraj srpski jezik

Dragi maturanti, vi se trenutno nalazite na najvećoj životnoj prekretnici. Završavate jedan zanimljiv i uzbudljiv period svog života i pred vama se...

Anastasija Ćorović i Rade Krunić među 150 nominovanih za nagradu „Večernjakov pečat“

Među 150 poznatih ličnosti iz svijeta umjetnosti, politike i sporta u konkurenciji za nagradu „Večernjakov pečat“, koju dodjeljuje „Večernji list“ našla se...