Насловна Друштво У програм припреме пред полазак у школу уписано 78 дјеце

У програм припреме пред полазак у школу уписано 78 дјеце

-3.1 C
Foča

Седамдесет осам малишана предшколског узраста са подручја Фоче, који не иду у вртиће, имаће прилику да се у периоду од 2.марта до 29.маја, кроз припремни програм,  у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“ спреме за полазак у школу на јесен. Програм, који се реализује у свим вртићима у Српској, финансирају Министарство просвјете и културе РС и локалне заједнице.

Тромјесечни програм за припрему дјеце у школу  која нису укључена у васпитно-образовни рад предшколских установа од изузетног је значаја и за родитеље и за малишане. То потврђују и у фочанском вртићу у којем се овај програм успјешно реализује скоро деценију.

-Малишани ће бити распоређени у три групе, с тим да ћмо имати групу и у МЗ Миљевина и МЗ Брод на Дрини, јер нам је циљ да малишани из ових подручја буду обухваћени програмом и спремни за школске изазове. Прошле године смо имали 65 малишана пријављених за програм, ове 78, што значи да је сада бољи одзив, а нама је дугорочан циљ да укупан обухват дјеце на подручју Фоче буде 100 одсто, сада је 80 одсто-рекла је директорица вртића, Слађана Владичић.

Осим подстицања и развијања свијести родитеља о важности и значају раног учења дјеце, програм подразумијева и све аспекте развоја дјеце- психофизички, развој говора, стваралаштва и социоемоционални развој, као и рад на развоју крупне и фине моторике. 

-Оно што увијек истичемо као предност јесте социјализација дјетета, затим развој предчиталачких способности, графомоторике, хигијенских навика. Осим тога дјеца стичу самопуздање, позитивну слику о себи, а оно што је најважније је да је програм потпуно бесплатан, односно Министарство просвјете и културе финансира ангажовање васпитача и потребан материјал, а све остало финансира општина Фоча-навела је Владичићева.

Трајање програма је по 180 минута или три часа дневно, а родитељи који су се већ опредијелили да им се малишани три мјесеца припемају за полазак у школу, дужни су само да доставе потребну документацију.

-То су пријава за програм, извод из матичне књиге рођених, љекарско увјерење и ту морамо да напоменемо да, у сарадњи са Домом здравља, љекарски прегледи малишана трају од 11.фебруара до 21.фебруара, а због тренутне епидемиолошке слике, односно вируса који још траје међу дјецом, прегледе је неопходно заказати на број телефона 058/220-142. Уз љекарско увјерење неопходно је доставити и картон вакцинације-појаснила је Владичићева.

Министарство просвјете и културе Републике Српске од 2011. године организује овај програм и сваке године се повећава број укључене дјеце.

Последњи текстови

Данас Васкршње задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и...

Вукови у Јечмиштима заклали три овце

У селу Јечмишта, у мјесној заједници Челебићи, вукови су заклали двије овце и јагње причинивши штету власнику Милошу Каровићу, који се годинама...

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...