Насловна Друштво U prvom polugodištu 23.000 izostanaka u Srednjoškolskom centru

U prvom polugodištu 23.000 izostanaka u Srednjoškolskom centru

32.1 C
Foča

Izostajanje i bježanje đaka sa časova postalo je veliki problem u školama u Republici Srpskoj, te i u Srednjoškolskom centru Foča.

U prvom polugodištu školske 2014/2015. godine u Srednjoškolskom centru u Foči učenici su izostali sa 22 718 časova, od kojih je opravdano 19.193, a 3.525 je neopravdanih izostanaka. U odnosu na broj đaka ove škole, to je 35 izostanka po jednom učeniku, a u prošloj školskoj godini je taj broj bio 40.

Ranije je bio slučaj da sa časova više izostaju učenici trogodišnjih škola, što današnji podaci demantuju. U Srednjoškolskom centru u Foči najviše izostaju učenici gimnazije i srednje stručne škole IV stepena. Po riječima pedagoga škole Sanje Kulić jedan od glavnih razloga velikog broja izostajanja sa nastave je najavljivanje pismene i usmene provjere znanja, zbog čega neki učenici, bojeći se negativne ocjene bježe sa časova. „Najčešće je to strah od loše ocjene, udruživanje sa vršnjacima što znači da učenici odlaze sa nastave u grupama ili jednostavno nedostatak odgovornosti kod učenika. Više izostaju učenici starijih razreda, jer u našoj školi najmanje izostanaka imaju učenici prvih razreda“, istakla je Sanja Kulić.

Sa ovom tvrdnjom slaže se i direktor škole Borka Kovač koja dodaje da je zabrinjavajuće da maturanti najviše izostaju sa časova: „Puno izostaju maturanti, a najviše gimnazijalci. To izostajanje vežemo za razlog da se ne dobije loša ocjena, da se dobije na vremenu, da se dobiju pitanja koja profesor pita i da se sjedne i nauči za dobru ocjenu. Utvrdili smo da učenici manje bježe sa časova onih profesora koji tokom čitave godine provjeravaju znanje i koji ranije najave test, tada učenici imaju više vremena da nauče gradivo“, rekla je Borka Kovač i dodala da se ne može utvrditi sa kojih časova učenici najviše izostaju, jer vrlo često čitav dan ne budu u školi.

Često se dešava da učenici iz istih razloga sa nastave odsustvuju i po nekoliko dana. Problem izostanaka, navode iz srednje škola, može se riješiti uz bolju saradnju roditelja koji ih često pravdaju da bi zaštitili djecu.

Predsjednik Savjeta roditelja Srednjoškolskog centra Foča Vesna Bodiroga smatra da roditelji trebaju što češće dolaziti na informacije kod odjeljenskog starješine i porvjeravati djecu i njihove ocjene.

Sa ovom tvrdnjom slažu se pedagog i direktor škole, napominjući da je roditelj dužan u roku od osam dana doći u školu i djetetu opravdati izostanke: „Ne možemo da kažemo da roditelji ne govore istinu, ali zbog toga postoje mehanizmi koje je Zakon precizirao i Pravilnici koji se odnose na izostajanje učenika sa nastave i ako roditelj kaže da mu je dijete bilo bolesno, dužan je odjeljenskom starješini dostaviti ljekarsko opravdanje. Ukoliko učenik duže vremena izostaje, mi od roditelja potražujemo specijalistički nalaz“, navela je Sanja Kulić.

Direktorica Kovač ističe da je rukovodtsvo škole često u kontaktu sa roditeljima: „Roditelji se nekada ne sjete da dođu u školu pa im moramo slati pozive da izvrše uvid u ocjene svoje djece i njihove izostanke. Smanjenje broja izostanaka najbolje možemo riješiti zajedno sa roditeljima, ali oni nekada ne žele da čuju da je dijete popustilo u školi, izostalo sa nastave ili da je pokvarilo ocjene“, kaže Borka Kovač.

Po njenim riječima, kako bi smanjili broj izostanaka školski pedagog i psiholog, odjeljenski starješina ali i direktor vrlo često razgovaraju sa učenicima koji izostaju sa nastave. U školi smatraju da isključenje iz škole možda i nije najbolje rješenje, jer problematičan učenik tada bude prepušten ulici i nema načina da se edukuje. Prema Zakonu o srednjem obrazovanju, vladanje se smanjuje sa šest neopravdanih izostanaka, a učenik gubi status redovnog školovanja kada napravi 27 neopravdanih izostanaka, ističe direktorica Kovač i dodaje da se bježanje sa časova nasljeđuje iz osnovne škole: „Prema statističkim podacima može se primjetiti da učenici dosta izostaju u osnovnoj školi i da se broj izostanaka skoro pa poklapa. Problem je što se u Osnovnoj školi ne može izreći vaspitno obrazovna mjera isključenja iz škole zbog broja negativnih izostanaka. U srednjoj školi kada se zabilježi 27 neopravdanih izostanaka po Zakonu o srednjem obrazovanju đaci gube status redovnog učenika“, rekla je Borka Kovač i dodala da se često učenicima daje druga ili treća šansa, ali da je oni ne iskoriste.

Iz Srednjoškolskog centra u Foči apeluju na porodične ljekare da opravdanja o izostanku sa časova izdaju na regularnom obrascu, a ne na potvrdi kao što se dešavalo. Apel je upućen i roditeljima, koji su po mišljenju profesora i pedagoga, dužni sa djetetom otići kod ljekara po opravdanje i dostaviti ga odjeljenskom starješini.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...