Насловна Друштво U Tračku nade obilježen Međunarodni dan osoba sa autizmom

U Tračku nade obilježen Međunarodni dan osoba sa autizmom

32.1 C
Foča

Obilježavajnu Međunarodnog dana osoba sa autizmom 4. aprila, pridružio se i Servis centar “Tračak nade” zajedno sa mališanima dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Foče. Oni su ispred svojih prostorija održali prigodnu kreativnu radionicu, te sa ovog mjesta poslali jednostavnu poruku “I moj pogled na svijet jednako je lijep”.

U dvorištu Tračkovaca, danas je sve bilo u plavoj boji, jer ona simboliše autizam i ujedno predstavlja nedodirljive svijetove autistične djece u kojim oni kriju svoja osjećanja i unutrašnje radosti.

Oni izgledaju isto kao mi, emotivni su, imaju identične ljudske vrijednosti, kao i drugi. Zato je potrebno da im se omoguće svi uslovi kao i drugoj djeci, bez izdvajanja i diskriminacije uz svakodnevno potršku i pomoć.

– Danas pokušavamo da ukažemo da je potrebno mijenjati stavove. Djeca sa autizmom nemaju svoj svijet već su dio našeg svijeta,  oni žive zajedno sa nama u našoj sredini i neophodna im je naša podrška – kaže defektolog Servis centra, Milica Vasiljević.

Za autizam je takođe karakteristično da je svako dijete autistično na svoj način, svako je slučaj za sebe uz brojne zajedničke karakteristike. Ono što zasigurno pomaže je rana dijagnoza i intervencija na svim poljima, a prije svega adekvatna stručna pomoć.

– Sa djecom sa poremećajima iz spektra autizma uglavnom radimo kroz individualne tretmane različitog karaktera – istakla je Vasljievićeva.

thumbnail (2)

Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Ali da autizam, kao ni druge smetnje u razvoju nisu prepreka za širenje ljubavi i podrške pokazali su još jednom najmlađi.

– Djeca prihvataju djecu i ne primjećuju razlike jer razlike ne postoje. Mi ih učimo da su razlike bogatsvo i da od njih ne treba da bježimo –   rekla je  vaspitačica dječijeg vrtića, Sanja Prodanović.

Predsjednik Udruženja “Tračak nade” Jelena Vilotić ističe da se svakodnevno trude da unaprijede svoje usluge kako bi djeci i njihovim roditeljima olakšali život.

– Trenutno nam je osnovni cilj proširenje kapaciteta da bi smo mogli pružiti usluge svoj našoj djeci – dodala je Vilotićeva.

Život sa autističnim djetetom ponekad zna biti težak jer dijete nije svjesno sebe kao ni okoline i opasnosti kojima može biti izložen, zato je bitno da se roditelji suoče sa činjenicom kako autizam nije bolest već poremećaj koji može trajati i tokom cijelog života.

 

Посљедњи текстови

Почиње школа пливања, у току упис

На базенима Аква парка „Ушће“ у понедјељак, 11. јула, почиње школа пливања за дјецу узраста од пет до седам година.

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...