Насловна Друштво Učenici OŠ Veselin Masleša proslavili Savindan

Učenici OŠ Veselin Masleša proslavili Savindan

8.3 C
Foča

Velikom broju učenika, nastavnika i gostiju članovi dramske, recitatorske i horske sekcije Osnovne škole Veselin Masleša u 45-minutnom programu prikazali su život i rad prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača školstva kod Srba Rastka Nemanjića, Svetog Save.

Za sve učenika školska slava Sveti Sava predstavlja najradosniji dan u godini, dan kada se prisjećaju Savinog života, njegovog rada i zahvaljuju mu se što je, samo za njih, osnovao škole.

Učenici Srđan Kunarac i Milan Mićević, zdravicom su pozdravili sve prisutne i čestitali školsku slavu: „Pomozi Bože, poveseli sreću, Bog nam dao sreće i zdravlja, gdje god se ova čaša pila tu se svaka dobra sreća vila…“ rečeno je, između ostalog, u zdravici.

Nastavnik srpskog jezika Vukola Sekulović, ističe da je ovo dan kada djeca mogu da pokažu šta su sa radošću spremala tokom čitave godine: „Danas oni mogu da pokažu svoj talenat i rad u u vannastavnim aktivnostima“ rekao je Sekulović.

Zajedno sa sveštenicima učenici ove škole pomolili su se Bogu i slomili slavski kolač. To je za njih poseban čin, tvrdi nastavnik vjeronauke Ranko Kovač: „Lomljenje slavskog kolača sa učenicima predstavlja posebnu radost za sve njih, a i to je prilika da se nauče srpskim običajima kako bi kasnije, kada oni budu proslavljali krsnu slavu u svojim domovima, znali kako se to radi. Inače, Savindan je za sve učenike velika radost, jer dosta i uče o njemu, u svakom razredu u toku časova pravoslavne vjeronauke, izučava je jedna nastavna cjelina o Svetom Savi, jer Sveti Sava je naš najveći prosvjetitelj i učitelj, koji nam je utemeljio put kojim trebamo da idemo, kuda i kako trebamo stremimo ka  Gospodu“,  rekao je Kovač.

Ovo je poseban dan i za nastavnike, potvrdio nam je direktor Osnovne škole Veselin Masleša Radoje Miletić: „Nastavnici i ulenici se trude da svake godine obogate kulturno-umjetnički program novim skečevima, recitacijama i pjesmama. Ovo je poseban i svečan dan za sve nas u školi“, rekao je Miletić.

Osnovna škola  Veselin Masleša dan škole proslavlja 20.aprila, sjećajući se dana rođenja ovo narodnog heroja.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...