Насловна Култура Udruženje Crnogoraca obilježilo dvije decenije rada

Udruženje Crnogoraca obilježilo dvije decenije rada

28 C
Foča

Udruženje Crnogoraca u Hercegovini “Vuk Mićunović”, čije je sjedište u Trebinju, obilježilo je dvije decenije rada kulturnim programom u Foči.
Predsjednik ovog udruženja Neđeljko Tomašević ističe da je njihova misija očuvanje crnogorske kulture i tradicije, te pomoć članovima i drugim građanima Republike Srpske rješavanjem životnih problema, a koji su u vezi sa maticom Crnom Gorom.
Tomasevic
“Trenutno vodimo aktivnosti za dobijanje dvojnog državljanstva”, rekao je Tomašević.

On je naveo da Udruženje periodično organizuje kulturne manifestacije u Trebinju, Bileći, Gacku, Foči i Čajniču, u kojima ima oko 1.500 registrovanih članova.

“Naši članovi su uglavnom građani Republike Srpske koji su u poljednjih 50 godina doselili iz Crne Gore. Prema nekim našim evidencijama, u ovih pet pograničnih opština je oko 3.000 takvih porodica, koje su iz Crne Gore dolazile uglavnom za poslom, a tada je sve to bila jedna država”, rekao je Tomašević.
guslar Milorad Cancar
U okviru kulturnog programa, koji je u Centru za kulturu i informisanje organizovala fočanska podružnica Udruženja, nastupio je narodni guslar iz Foče Milorad Čančar, ženska etno-grupa Kulturno-umjetničkog društva “Foča”, a predstavljene su i biografije crnogorskog junaka Vuka Mićunovića i velikog srpskog pjesnika, vladara i mitropolita Petra Drugog Petrovića NJegoša.
etno grupa KUD Foca
Prikazan je i dokumentarni film “Noć skuplja dva vijeka – NJegoš jedna biografija”, u kojem su predstavljene političke prilike u Crnoj Gori, ali i u Evropi, u NJegoševo vrijeme, te njegove državničke sposobnosti.
film o Njegosu
U filmu su posebno naglašeni NJegoševi napori na objedinjvanju međusobno zakrvljenih crnogorskih plemena i zabrani krvne osvete, te odnos velikih sila prema tada nepriznatoj, ali od Turaka nepokorenoj crnogorskoj državi.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...