Naslovna Kultura Udruženje likovnih umjetnika “Ton”: Punoljetstvo krunisali izložbom

Udruženje likovnih umjetnika “Ton”: Punoljetstvo krunisali izložbom

-2 C
Foča

Povodom osamnaest godina postojanja i rada Udruženja likovnih umjetnika „Ton“ iz Foče u Centru za kulturu i informisanje otvorena je izložba slika članova ove asocijacije koje su nastajale proteklih godina. Na izložbi se predstavilo 13 umjetnika, članova Udruženja, sa različitim tehnikama, motivima, opredjeljenjima, razmišljanjima i pogledom na svijet.

Pred brojnim ljubiteljima umjetnosti našlo se 45 slika, 36 ulja na platnu, tri grafike, dva pastela, dva crteža tušem i dvije ikone, koje su pokrile i zadovoljile svačiji ukus, ponijevši pozitivne kritike.

Osim što je pokazala umjetničku zrelost i talenat autora, izložba je dokaz da je umjetnost najbolja spona među ljudima koje ostavlja neizbrisiv trag u vremenu.

-Ako čovjek živi, a ne ostavi nikakav trag nekako dođe kao da nije ni živio. Umjetnost to najbolje potvrđuje, ostavljajući te tragove i svjedočanstvo o vremenu u kom smo živjeli i stvarali. Izložba je vrlo bogata i raznovrsna i kvalitetom i motivima i tehnikama, interesantna je i bliska svakom posmatraču-rekao je Radmil Kovačević, umjetnik i član Udruženja.

20181025_194445

Jedinstvena fočanska priroda, portreti, manastiri, građevine,neobične i apstraktne figure samo su neki od motiva kojima su inspirisani umjetnici. Kroz slikarske vještine ispričali su svevremenske umjetničke priče.

-Izložio sam tri pejzaža, jedan detalj sa rijeke, a fasciniran sam jezerima u okolini Foče, posebno Trnovačko jezero i Donje Bare na Zelengori. Trudimo se da ovim slikama uljepšamo stvarnost i izrazimo jedno viđenje, likovni pogled na svijet, koji je specifičan-kaže umjetnik Drago Ivanović.

20181026_100953

Udruženje likovnih umjetnika “Ton”, osnovano prije skoro dvije decenije, okuplja više od trideset članova iz Foče, RS, BiH, Srbije, Norveške, Kanade, Rusije i Amerike. Do sada su izlagali više od pedeset puta širom Srpske i Srbije, samostalno i kolektivno.

-Ovom izložbom opravdali smo svoj rad i postojanje, s obzirom na posjećenost , bogat sadržaj i talenat autora i pokazali da ovo što ima Foča, imaju rijetki gradovi-rekao je Brane Ivanović, predsjednik Udruženja.

20181025_185446

Pojedincima, ustanovama i institucijama koji su im godinama pružali nesebičnu pomoć i podršku odužili su se  zahvalnicama. Zahvalnica je pored Centra za kulturu i opštine Foča,  uručena i Radio televiziji RS, dopisništvu u Foči, kao i BN televiziji.

Od opštine Foča ovo Udruženje uskoro će biti nagrađeno novim prostorom u renoviranom objektu „Fočanske kuće“, čime će ostvariti dugogodišnju želju da u svom gradu dobiju galeriju.

– Na njihovo punoljetstvo odlučili smo da taj prostor pretvorimo u galeriju koju će popuniti slike naših umjetnika. Biće to prostor za drugačije i druge umjetničke sadržaje, čime oplemenjujemo grad još jednim kulturnim prostorom koji će biti na usluzi svim umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

20181025_192814

Izložbu, koju je povodom značajnog jubileja organizivalo Udruženje „Ton“ u saradnji sa fočanskim Centrom za kulturu i informisanje i opštinom Foča, zainteresovani mogu da pogledaju narednih desetak dana.

 

 

 

 

Poslednji tekstovi

Preduzetnici u Ulici Moma Kočovića nezadovoljni režimom saobraćaja

Kupci bi kupovali u Ulici Moma Kočovića, koju u posljednje vrijeme izbjegavaju, jer uz uredno plaćenu robu, nezaobilazno je i da plate kaznu zbog...

Odbojaši Maglića nisu uspjeli da izbore plej-of, poraz košarkaša u Zvorniku

Odbojkaši Maglića nisu uspjeli da izbore plasman u doigravanje za prvaka BiH, pošto su u posljednjem, 18. kolu Premijer lige BiH, pred podjelu lige...

NP „Sutjeska“ veliko gradilište- obnavljaju se devastirani paviljoni

Nacionalni park „Sutjeska“ ovih dana je veliko gradilište- u toku je obnova više turističkih objekata, koji su dugi niz godina bili devastirani i neupotrebljivi.

Fočanski speleospasioci na vježbi u Dubrovniku

Na poziv Hrtvatske gorske službe stanice Dubrovnik, pripadnici Speleospasilačke službe Republike Srpske, stanica Foča učestvovali su u subotu na vježbi "Zidine 2020"...

Lazarevo: Vodopropusna rešetka oštetila vozilo

U Ulici cara Lazara u Foči jutros je oštećen automobil kojem je, nailaskom na vodopropusnu rešetku, pukla guma i iskrivile se felna...