Насловна Друштво Udružile se žene iz Foče i Ustikoline

Udružile se žene iz Foče i Ustikoline

28 C
Foča

Udruženja žena iz četiri opštine gornjeg i srednjeg Podrinja- Foče, Ustikoline, Bratunca i Srebrenice, organizovala su juče u Foči izložbu tradicionalnih domaćih proizvoda. U fočanskom Udruženju žena „Zelengora“, koje je bilo domaćin izložbe, objašnjavaju da je cilj ovih aktivnosti povezivanje i saradnja žena te pokretanje zajedničkih inicijativa i malih biznisa. Udruženje „ Zelengora“ postoji tri godine i okuplja oko 70 žena, koje se bave branjem i preradom šumskih plodova- borovnice, drenjka, kupine, maline.

borovnica

„ Najviše se traže sokovi, kompot i slatko od borovnice, koju beremo na Zelengori. Udružile smo se i idemo zajedno na sajmove“, kaže Velenka Stanojević, član Udruženja “Zelengora”. U susjednoj Ustikolini, Udruženje žena „Emina“ već deset godina uspješno se bavi proizvodnjom ajvara, slatkog od guljenih šljiva i drugih domaćih proizvoda. Predsjednik Udruženja Jasmina Šahović kaže da su ove godine, u okviru projekta „Tradicija mog kraja“, proizvele 22.000 tegli za trgovinski lanac Konzum.

emina

„ Što ajvara, što kiselih paprika punjenih kupusom, sataraša, ukuvanog paradajza i džema od šipurka. Pet žena je radilo dva i po mjeseca po 17 sati dnevno, jer se radi sve ručno. Zaokružili smo cijelu proizvodnju, od sirovine do krajnjeg proizvoda, što nam je cilj, da je sve domaće iz naših bašti“, kaže Šahovićeva. Ona ističe da je njihov zaštitni brend slatko od guljenih šljiva, koje je promovisano u cijelom svijetu i koje je italijanska organizacija „Slou fud“ zaštitila kao tradicionalni proizvod. „ Svake druge godine, slatko od guljenih šljiva izlažemo i prodajemo na velikom sajmu zdrave hrane u Torinu u Italiji. Prije smo morali da organizujemo degustaciju, a sada kad odemo ljudi više neće da degustiraju, nego ga odmah kupuju, jer ga prepoznaju“, priča Šahovićeva. Predsejdnik Udruženja žena “Zelengora” Milanka Stanojević napomenula je da od ranije imaju dobru saradnju sa Udruženjem “Emina” iz Ustikoline, a da su se sada povezale i sa ženama iz Srebrenice i Bratunca. “Izložba je zajednička aktivnost dva projekta `Žene čuvaju tradiciju` i `Ženske inicijative – doprinos povjerenju i pomirenju`, koje finansiraju USAID i CRS”, rekla je Stanojevićeva.

zene bojana

Na izložbi u Foči, koja je bila prodajnog karaktera, mogli su se kupiti i razni ukrasi, nakit, čajevi i melemi, te odjevni pleteni predmeti.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...