Насловна Друштво Уловљене три младице- Прибојчанин најбољи на "Хуко хуко купу" у Фочи

Уловљене три младице- Прибојчанин најбољи на “Хуко хуко купу” у Фочи

0 C
Foča

Младен Савовић из Прибоја побједник је „Хуко хуко купа“, дводневног такмичења у лову младице, које је на горњем току Дрине организовало фочанско Спортско-риболовно друштво „Младица“.

Ово  некада традиционално такмичење, које је обновљено прошле године након паузе од 12 година, привукло је 28 мајстора удице из БиХ, Србије и Црне Горе, а уловљене су три младице, које су након мјерења и фотографисања враћене у воду.

Побједничку, дугу 66 центиметара, Савовић је упецао на сунђерастог пеша првог дана такмичења у послеподневним часовима на локалитету Патковина око два километра низводно од Фоче.

Друго мјесто припало је домаћем младичару Милану Костовићу са уловом дугим 53 центиметра, а треће, такође, такмичару из Фоче Александру Радановићу, са мањим примјерком младице, која није ни мјерена.

Прибојчанин Младен Савовић прича да је његов улов вагао око три и по килограма и да му је то прва младица на Дрини.

„Доста сам их до сада уловио на Лиму, али ова је посебна без обзира што није много велика. Младицу је веома тешко преварити, важни су начин на који ћете бацати одређене варалице, на ком мјесту, по ком водостају, које грамаже је варалица, наравно провјерити прибор да није нешто попустило, остало је све ствар стрпљења и броја забачаја на било којој води. Што већи број забачаја, већа је вјероватноћа да ће младица загристи“, рекао је Савовић.

Познати фочански младичар Милан Костовић „дринску краљицу“ је уловио на цофа, другог дана такмичења у јутарњим часовима, у мјесту Паунци око шест километара низоводно од Фоче.

„Узела је близу обале, борба је кратко трајала. Младичарим од малена, и отац и стриц су младичари, тако да је то код нас традиција, а мој највећи трофеј је младица од 120 центиметара, између 15 и 18 килограма, коју сам уловио испод Болнице“, прича Костовић.

Он додаје да младице има у Дрини, али признаје да се Фочаци не могу, као што је то било некада, похвалити великим бројем примјерака ове племените врсте рибе, која је на врху ланца исхране, због чега и носи епитет „дринске краљице“.

„Генерално, немамо бијеле рибе, коју младица једе, а чим немамо њене хране и ње нестаје. Дрина је много хладна од воде из акумулације ХЕ „Мратиње“ на Пиви, која се испушта са дубине испод 150 метара, чија је температура око два, три степена, што младица и пастрмка могу да трпе, али друге рибе не могу. Водостај се стално мијења, вода се диже и спушта, што ремети станиште рибама, па оне бјеже ка вишеградском језеру гдје им је топлије“, упозорава Костовић.

Он је апеловао да се додатно унаприједи рад рибочуварске службе да би се у најчистијем и најтрактивнијием дијелу тока Дрине заштитилe популације младице и других врста рибе.

Предсједник СРД „Младица“ Милан Рудинац задовољан је одзивом риболоваца и њиховим учинком.

„Без обзира што нас вода није најбоље послужила, сви такмичари су презадовољни са ова два дана на ријеци, а посебно ми је драго што је поново прво мјесто освојио гост са стране, који није из нашег матичног удружења“, рекао је Костовић.

Он је додао да ће се домаћини потрудити да „Хуко хуко куп“ из године у годину буде све масовнији.

Такмичење названо по латинском имену за младицу и ове године је одржано на почетних тридесетак километара тока ријеке Дрине, од ушћа Пиве у Тару до границе са Федерацијом БиХ.

Последњи текстови

Данас облачно, на планинама могућ снијег

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно вријеме, понегдје и магловито, а на планинама на истоку уз могућност...

Црвени крст свакодневно у хуманој мисији

Од  7. до 15. децембра обиљежава се Недјеља упозорења на опасност од мина, у оквиру које је Црвени крст Републике Српске организовао активности на...

Облачно са кишом и снијегом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно облачно вријеме са кишом и снијегом у вишим предјелима на западу,...

Побједа одбојкаша, порази одбојкашица и кошаркаша

Одбојкаши Маглића прекинули су серију лоших резултата побједом на гостовању у Ражљеву против домаћег Темпа од 3:0 у 12. колу Премијер лиге...

Фочанским спелеоспасиоцима награда за волонтеризам- у више акција испољили велику обученост и храброст

Чланови Спелеоспасилачке службе Републике Српске- станице Фоча у овој специјализованој јединици Цивилне заштите ангажовани су као волонтери, али су увијек у приправности, спремни да...