Насловна Друштво Универзитетска болница Фоча: Припремљен карантин за прихват заражених вирусом корона

Универзитетска болница Фоча: Припремљен карантин за прихват заражених вирусом корона

4.6 C
Foča

У Универзитетској болници Фоча читав један павиљон је испражњен и предвиђен за карантински смјештај обољелих од корона вируса.

У призмељу овог специјалног болничког павиљона налази се простор за интензивно лијечење теже обољелих од вируса корона опремљен респиратором,  а на улазу и одвојене просторије за облачење и  скидање заштитне опреме.

На првом спрату су собе за пацијенте, а на другом операциона и сала за порођаје пацијенткиња заражених вирусом корона, те соба за гинекологију.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да је ова установа спремна да прими пацијенте који су позитивни на вирус корона и да им омогући лијечење по свим стандардима.

„Овдје ће имати квалитетну задравствену заштиту, особље је одређено и чекају првог пацијента. На срећу, за сада у Универзитетској болници немамо пацијенте који су позитивни на вирус корона, сви који су били сумњиви тестирани су и резултати су негативни“, каже Марић.

Он је навео да ова установа тренутно располаже са три респиратора, од којих је један у карантину, а остала два у јединици интензивне његе за потребе редовних пацијената.

„Број респиратора није довољан и то се у догледно вријеме мора обезбиједити“, истиче Марић.

Он је подсјетио да је покренута шира акција набавке респиратора коју је уз општину Фоча, подржало још шест општина Старе Херцеговине и Горњег Подриња које здравственом услугом  покрива Униневерзитетска болница.

„Мислим да ћемо успјети да набавимо довољан број потребне медицинске опреме, у првом реду респиратора. Поред тога, наша установа је послала специјалисту микробиолога у Институт за јавно здравље Републике Српске на едукацију, а очекујемо и опрему за тестирање, тако да ћемо имати могућност да тестирамо пацијенте који су сумњиви на вирус корона. Тиме ће број особа који се тестирају бити знатно већи, а резултати бржи“, нагласио је Марић.

Он је додао да би наредне седмице требало да стигне први апарат за тестирање, а у априлу још један.

На улазу у Универзитетску болницу још раније је обезбијеђен тријажни пункт кроз који пролазе сви који долазе у болницу, да би се смањио ризик уноса заразе.

На пријемно одјељење може се проћи тек након што се љекарским прегледом утврди да не постоје симптоми заразе вирусом корона, а у супротном случају, уколико постоји сумња на обољење, пацијенти бивају прослијеђени на инфективно одјељење.

„Тамо су два инфектолога који пацијента у потпуности прегледају, смјесте га у собу за изолацију. Након тога узме се брис који се прослиједи Институту за јавно здравство и док се чекају резултати пацијент се налази у изолацији. Особље има заштитну орпему и не постоји могућност преноса заразе“, навео је Марић. 

Привредници из регије учествују у набавци респиратора

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да се у набавку више респиратора за Уверзитетску болницу уклључила цијела привреда регије  Стара Херцеговина.

„Добар је одзив свих привредника, јављају се, питају. Оно што је посебно охрабрујуће је што се јављају и привредници који у Фочи раде а из других су општина- Бањалуке, Теслића, Сарајева и других мјеста, тако да очекујемо да ћемо планирана средства за набавку респиратора прикупити у кратком року“, рекао је Машић.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...