Насловна Друштво Универзитетска болница Фоча: Припремљен карантин за прихват заражених вирусом корона

Универзитетска болница Фоча: Припремљен карантин за прихват заражених вирусом корона

-1 C
Foča

У Универзитетској болници Фоча читав један павиљон је испражњен и предвиђен за карантински смјештај обољелих од корона вируса.

У призмељу овог специјалног болничког павиљона налази се простор за интензивно лијечење теже обољелих од вируса корона опремљен респиратором,  а на улазу и одвојене просторије за облачење и  скидање заштитне опреме.

На првом спрату су собе за пацијенте, а на другом операциона и сала за порођаје пацијенткиња заражених вирусом корона, те соба за гинекологију.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да је ова установа спремна да прими пацијенте који су позитивни на вирус корона и да им омогући лијечење по свим стандардима.

„Овдје ће имати квалитетну задравствену заштиту, особље је одређено и чекају првог пацијента. На срећу, за сада у Универзитетској болници немамо пацијенте који су позитивни на вирус корона, сви који су били сумњиви тестирани су и резултати су негативни“, каже Марић.

Он је навео да ова установа тренутно располаже са три респиратора, од којих је један у карантину, а остала два у јединици интензивне његе за потребе редовних пацијената.

„Број респиратора није довољан и то се у догледно вријеме мора обезбиједити“, истиче Марић.

Он је подсјетио да је покренута шира акција набавке респиратора коју је уз општину Фоча, подржало још шест општина Старе Херцеговине и Горњег Подриња које здравственом услугом  покрива Униневерзитетска болница.

„Мислим да ћемо успјети да набавимо довољан број потребне медицинске опреме, у првом реду респиратора. Поред тога, наша установа је послала специјалисту микробиолога у Институт за јавно здравље Републике Српске на едукацију, а очекујемо и опрему за тестирање, тако да ћемо имати могућност да тестирамо пацијенте који су сумњиви на вирус корона. Тиме ће број особа који се тестирају бити знатно већи, а резултати бржи“, нагласио је Марић.

Он је додао да би наредне седмице требало да стигне први апарат за тестирање, а у априлу још један.

На улазу у Универзитетску болницу још раније је обезбијеђен тријажни пункт кроз који пролазе сви који долазе у болницу, да би се смањио ризик уноса заразе.

На пријемно одјељење може се проћи тек након што се љекарским прегледом утврди да не постоје симптоми заразе вирусом корона, а у супротном случају, уколико постоји сумња на обољење, пацијенти бивају прослијеђени на инфективно одјељење.

„Тамо су два инфектолога који пацијента у потпуности прегледају, смјесте га у собу за изолацију. Након тога узме се брис који се прослиједи Институту за јавно здравство и док се чекају резултати пацијент се налази у изолацији. Особље има заштитну орпему и не постоји могућност преноса заразе“, навео је Марић. 

Привредници из регије учествују у набавци респиратора

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да се у набавку више респиратора за Уверзитетску болницу уклључила цијела привреда регије  Стара Херцеговина.

„Добар је одзив свих привредника, јављају се, питају. Оно што је посебно охрабрујуће је што се јављају и привредници који у Фочи раде а из других су општина- Бањалуке, Теслића, Сарајева и других мјеста, тако да очекујемо да ћемо планирана средства за набавку респиратора прикупити у кратком року“, рекао је Машић.

Посљедњи текстови

На првом пливању за Часни крст у Миљевини учествовало 40 одважних пливача

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, на ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача, међу њима...

УГ „Бјелава“: Настављамо борбу против градње МХЕ

Удружење грађана „Бјелава“ наставља борбу против изградње малих хидроелектрана на Бјелави како би сачували ријеку која водом снабдијева цијелу Фочу, као и...

ПУ Фоча: Повећана стопа криминалитета, висока расвијетљеност кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Фоча у 2020. години, у односу на претходну годину, повећан је број кривичних дјела и нарушавања...

Претреси у Новом Горажду и Чајничу у вези са кладионичарским дојавама

Припадници Полицијске станице Ново Горажде, по наредби Основног суда  Вишеград, извршили су претрес на више локација у општинама Чајниче и Ново Горажде...

У Фочи све повољнија епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча из седмице у седмицу је све повољнија, о чему говори податак да је у Дому здравља...