18 C
Foca
Naslovna Društvo Univerzitetska bolnica Foča: Stigao savremeni CT aparat

Univerzitetska bolnica Foča: Stigao savremeni CT aparat

12 C
Foča

U Univerzitetsku bolnicu Foča stigao je novi CT aparat vrijedan milion i po maraka koji je obezbijedila Vlada RS kroz višemilionski projekat rekonstrukcije i dogradnje paviljona ove zdravstvene ustanove i nabavke savremene opreme čija realizacija je u toku. Zahvaljujući novom CT aparatu, koji je dvostruko brži od postojećeg, fočanska bolnica smanjiće listu čekanja i omogućiti bolju dijagnostiku i zdravstvenu zaštitu pacijentima.

U Univerzitetskoj bolnici Foča u toku je rekonstrukcija zgrada i prilagođavanja savremenom funkcionisanju koje prati i nova oprema. Prva zgrada koja će uskoro dobiti sve uslove za efikasno dijagnostikovanje i liječenje je buduća poliklinika, u kojoj će biti smješteno više od 30 ambulanti. Među opremom, koja uporedo stiže, našao se savremeni CT aparat koji će značajno unaprijediti i ubrzati dijagnostiku, a njegovom upotrebom smanjiće se čekanje pacijenata i odlazak u druge zdravstvene ustanove.

-Vidjeli smo svi rezultate ovog projekta koji ide zadovoljavajućim tokom. Poliklinika će ubrzo biti završena, stigao je skener najnovije generacije, koji će, pored našeg postojećeg, omogućiti brže zbrinjavanje pacijenata, neće biti nikakvih čekanja ni redova, stojimo na usluzi i drugim pacijentima izvan područja naše filijale kao i do sada-rekao je direktor bolnice Radmil Marić.

Uvjerivši se u dinamiku radova, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić,  istakao je da se projekat rekonstrukcije i opremanja fočanske bolnice odvija dobro.

-Nadam se da će time svi ovi mladi ljudi koji studiraju ovdje na Medicinskom fakultetu, svi zaposleni i pacijenti dobiti kvalitetne uslove i savremenu opremu, a naročito koji ovdje uče, rade i usavršavaju se dati svoj doprinos stručnom i naučnom medicinskom radu u RS-rekao je Šeranić.

Vlada RS je početkom godine odobrila 16,3 miliona maraka modernizaciju Univerzitetske bolnice u Foči, što je do sada jedno od najvećih ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu koje će donijeti najviše koristi stanovništvu gornjodrinske i hercegovačke regije. Premijer Srpske Radovan Višković poručuje-cilj nam je funkcionalno zdravstvo u Republici Srpskoj.

-Očekujemo da ovaj posao bude negdje do kraja godine završen i da možda već za Dan Republike otvorimo sve ovo, da našim građanima, studentima i zaposlenima ovdje damo objekat na dalje korištenje sa jednom jedinom željom – a to je da poboljšamo uslove i života i rada svih onih koji treba da dobiju uslugu u jednoj ovakvoj kvalitetnoj ustanovi-rekao je Višković.

Bolnica će, ulaganjem Vlade Srpske, dobiti nove operacione sale, koronarnu jedinicu, kompletnu dijagnostičku opremu za medicinsku radiologiju i angio salu, dječje i sva ostala odjeljenja. U ovoj ustanovi, koja je i nastavno-naučna baza, Medicinskog fakulteta, na godišnjem nivou liječi se više od 13.000 pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske i Federacije.

Poslednje vijesti

Sastanak načelnika sa mještanima: Posvetiti više pažnje Miljevini

Načelnik opštine Radisav Mašić razgovarao je danas u Miljevini sa mještanima o problemu vodosnabdijevanja, kao i o drugim problemima koji otežavaju život u ovoj...

Zaustaviti stigmu i diskriminaciju prema mentalno oboljelim

U cilju poboljšanja opšteg statusa osoba sa mentalnim smetnjama i onih kod kojih postoji rizik od njihovog razvoja, s akcentom na smanjenje stigme i...

Elektromreža pripremljena za zimu – naredne godine dodatni radovi

Proteklog mjeseca struja je isključivana u brojnim naseljima i selima na području opštine Foča, a sve zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda, kako bi...

Bronza za fočanski Nipon na Mavasi kupu u Sarajevu

Karate klub Nipon iz Foče proteklog vikenda učestvovao je na “Mavasi kupu” u Sarajevu. Na ovom veoma kvalitetnom takmičenju, Nipon...

U četvrtak akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Udruženje dijabetičara Foča, povodom 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa, organizuje akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akcija će...