Насловна Друштво Univerzitetska bolnica veliko gradilište- uz modernizaciju i prateći radovi na infrastrukturi

Univerzitetska bolnica veliko gradilište- uz modernizaciju i prateći radovi na infrastrukturi

24.5 C
Foča

Univerzitetska bolnica Foča ovih dana je veliko gradilište- radi se i unutar i oko bolnice.

Uz izgradnju nove poliklinike i kompletne modernizacija Univerzitetske bolnice, koju sa 16,3 miliona maraka finansira Vlada Srpske, istovremeno se, sredstvima iz opštinskog budžeta, proširuje putna dionica od Bolnice do Medicinskog fakulteta, a ova ustanova dobila je i novi vodovod i podzemni dalekovod za struju.

Dio lokalnog puta prema Jošanici, od Bolnice do Medicinskog fakulteta, dužine 510 metara, trenutno se proširuje, pa će imati dvije kolovozne trake širine po dva i po metra i pješačku stazu široku 1,20 metara, a na tom dijelu uradiće se i novih 46 parking mjesta.

Radovi se finansiraju iz opštinskog budžeta, a koštaju 357 hiljada maraka, potvrđeno je u opštinskom Odjeljenju za urbanizam.

Proširenje puta, uz izgradnju novih parking mjesta, rasteretiće saobraćaj kroz bolnički krug i smanjiće gužve za parking ispred bolničke kapije.

Upravo sa putne dionice koja se trenutno proširuje, Bolnica će imati poseban ulaz na novu polikliniku, na kraju bolničkog kompleksa.

Univerzitetska bolnica dobila je i novi vodovod u okviru velikog projekta rekonstrukcije sekundarne vodovodne mreže u Foči, dok je Elektrodistribucija nadzemnu elektromrežu do Bolnice zamijenila podzemnim kablovima, čime su za ovu ustanovu poboljšani vodosnabdijevanje i isporuka električne energije.

Uporedo s tim, u toku je projekat Vlade Srpske kojim će kompletna Bolnica, uz izgradnju poliklinike i novog operacionog bloka, dobiti savremenu opremu.

Adaptacija nekadašnje zgrade ženskog studentskog doma u modernu polikliniku u završnoj je fazi.

Građevinski radovi su završeni i očekuje se nabavka opreme, kaže direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić.

Foto: Nova poliklinika

„Oprema je poručena, tako da krajem godine ili početkom januara očekujemo svečano otvaranje nove poliklinike. Nakon toga prelazimo na građevinske radove u objektima dva i tri, a onda i na centralni objekat, koji podrazumijeva operacione sale i angio salu“, rekao je Marić.

Svi bolnički paviljoni ranije su dobili novu fasadu, stolariju i bolji sistem grijanja kroz projekat energetske efikasnosti, a sa ovom modernizacijom njena obnova biće u potpunosti zaokružena.  

Pacijenti pozdravljaju radove. Ističu da je i ranije fočanska bolnica prednjačila među zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i BiH kako po uređenosti bolničkih odjeljenja, tako i po kvalitetu medicinske uluge.

„Prezadovoljna sam uslugom i smještajem. Ovdje sam se porodila i sa prvim djetetom, tako da nije bilo dileme ni za drugi porod koji očekujem“, kaže trudnica Dragana Radmilović iz Bileće.

Profesionalnim pristupom pacijentima oduševljena je i porodilja Jovana Škiljević iz Trebinja, dok je Živorad Kastratović iz Rudog istakao da su mu fočanski ljekari spasli život.

Последњи текстови

Број обољелих у Фочи порастао на 37

У Фочи је у протекла 24 часа регистровано девет нових случајева позитивних на ковид 19, чиме се број заражених повећао на 37....

НП “Сутјеска”: Одгођено отварање Центра за научно истраживање и екологију

Национални парк „Сутјеска“ одложио је, због погоршане епидемиолошке ситуације, за сутра најављено отварање Центра за научно истраживање и екологију на Тјентишту.

ПУ Фоча специјалним радарима “лови” несавјесне возаче

Полицијска управа  Фоча током јула спроводи регионалну  акцију појачане контроле саобраћаја са акцентом на брзину кретања возила уз кориштење "тру кам" радара...

Тенис: Фундуп и Мезбур побједници сарајевске лиге

Чланови Тениског клуба "Фоча" Срђан Фундуп и Амел Мезбур побједници су Мастерс Лиге Сарајево 2019/2020 у првој, односно другој квалитетној групи.

Демос у Херцеговини циља једног начелника и улазак у локалне скупштине

На југоистоку Српске, од Требиња до Вишеграда, тачније у изборној јединици девет, у 11 општина на које излази на локалне изборе Демос...