Насловна Друштво Урош и Софија најчешћа имена за бебе у Фочи у 2019. години

Урош и Софија најчешћа имена за бебе у Фочи у 2019. години

-3.1 C
Foča

Најчешће мушко име за новорођенчад у Фочи у 2019. години било је Урош, а женско Софија, подаци су општинске матичне службе.

Име Урош, које би се са мађарског језика могло превести као „господар“, а које су као титулу носили средњовјековни српски владари из лозе Немањића, у 2019. години  добило је шест дјечака у Фочи.

На другом мјесту је име Лазар, које су понијела четири дјечака, док су по три бебе добиле имена Лука, Никола, Виктор, Филип и Алекса.

Код дјевојчица, на првом мјесту је Софија.

Ово име грчког поријекла које се може превести као „мудрост“ или „знање“ у 2019. години добиле су три дјевојчице.

Друго мјесто дијели седам имена која су у минулој години давана по два пута. То су имена: Николина, Даница, Јована, Кристина, Лана, Андреа и Нађа.

Занимљиво је да међу најчешћим именима код дјечака нема ниједно име српског, односно словенског поријекла, док је код дјевојчица част предака и матерњег језика спасло име Даница.

И за име Лана, које је специфично јер на разним језицима има различита значења, упориште се може наћи и у српском језику као скраћеница од Свјетлана и Милана или као изведеница од биљке лан.

У 2019. години у Фочи су рођене 124 бебе и то 67 дјечака и 57 дјевојчица.

Дјечаци су понијели 38 различитих имена, а дјевојчице 41.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...