Насловна Друштво Uz pomoć opštine do punog sjaja Hrama Svetog Save

Uz pomoć opštine do punog sjaja Hrama Svetog Save

9.8 C
Foča

Opština Foča će iz budžeta u narednih sedam godina izdvojiti 420.000 maraka za sufinansiranje unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save. Planirano je da se uplaćuje u 84 mjesečne tranše od po 5.000 maraka, odnosno u godišnjem iznosu od 60.000 maraka. Ugovor o realizaciji sredstava potpisao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, sa predstavnicima Nove Banke fočanske filijale i sveštenstvom hrama.

U godini značajnog jubileja, osamstogodišnjice Mitropolije dabrobosanske i osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, počelo je unutrašnje uređenje Svetosavskog hrama u Foči, najveće pravoslavne bogomolje u BiH. U maju je postavljen nov ikonostas. U narednom periodu slijedi obiman posao na uvođenju podnog grijanja i uređenju mozaika.

-Projekat je odobren i od crkve i nadležnih institucija, a već se može krenuti u prvu etapu razvođenja podnog grejanja. Onako kako smo to mi u crkvi predvideli i sa čime se usaglasila i opština, plan je da posao bude završen do oktobra naredne godine, kada je planirano osvećenje Hrama Svetog Save. Daćemo sve od sebe i uz Božju volju i pomoć privesti sve kraju- rekao je starješina Svetosavskog hrama, protojerej-stavrofor Nenad Tupeša.

Opština Foča je u proteklih šest godina za izgradnju i uređenje Hrama Svetog Save izdvojila više od 340.000 maraka. Sa novim ulaganjem svetinja će biti monumentalnija, ljepša i skladnija, bogosluženja ugodna i tokom hladnijeg vremena.

-Ovo je naš doprinos velikom jubileju Crkve i naše mitropolije, zato se zahvaljujem svim odbornicima koji su ovo podržali i našim građanima. Nova banka nam je izašla u susret, dala povoljne uslove plaćanja, tako da crkva nema nikakvih troškova, niti kada je riječ o kamati niti o anuitetima, dakle opština plaća, crkva gradi-rekao je načelnik opštine Radisav Mašić.

Do sada je u izgradnju Hrama Svetog Save u Foči, površine 1.500 kvadratnih metara, uloženo više od tri miliona maraka. Vlada Srpske izdvojila je oko milion i po maraka. Izgradnja je počela je 2006. godine. Šest godina kasnije hram je ukrovljen, a od Vaskrsa 2013. godine redovna su bogosluženja.

Последњи текстови

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је...

ОО СДС Фоча: Изјаве Бегије Смајић вријеђају припаднике српског народа

У саопштењу достављеном медијима ОО СДС-а Фоча наводи се да је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске чија је тема била...

Осумњичен да је намјерно возилом ударио пјешака

Фочанска полиција ухапсила је мушкарца чији су иницијали М.Н. из Фоче који је возилом задао тешке повреде суграђанину са иницијалима М.Н, саопштено...