Насловна Друштво Vakcinacija u Domu zdravlja u Foči zvanično počinje sutra

Vakcinacija u Domu zdravlja u Foči zvanično počinje sutra

28 C
Foča
Dom zdravlja u Foči danas je preuzeo vakcine koje su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske namijenjene ovoj zdravstvenoj ustanovi. Pravo na bezplatno vakcinisanje i ove godine imaju bolesnici na hemodijalizi, dijabetičari tipa jedan, osobe koje su imale određene kardiohirurške intervencije, djeca koja boluju od cistične fibroze pluća i koja su prebolovala reumatsku groznicu, osobe koje boluju od mišićne distrofije, multipla skleroze i malignih bolesti.  
 
Doktorica Vesna Golijanin, načelnica epidemiološke službe u Domu zdravlja
u Foči kaže da  se poželjno vakcinisati, prije svega vakcina se preporučuje hroničnim bolesnicima  i osobama koje po prirodi svog posla dolaze u kantakt sa velikim brojem ljudi.
 
Ove godine u Domu zdravlja nema komercijalnih vakcina. Svi koji se žele vakcinisati potrebno je da vakcinu kupe u jednoj od apoteka.  U ovoj zdravstvenoj ustanovi usluga davanja vakcine se plaća, a cijena je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 3,10 maraka.
 
Grip je respiratorna infekcija koja se kapljičnim putem prenosi sa oboljelog čovjeka, a simptomi su curenje nosa, suzenje očiju, suvi kašalj, kihanje, bolovi u grlu, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima. 

Za otporan organizam grip nije teška bolest i traje oko sedam dana, ali nije isključena ni mogućnost komplikacija.  Jači i mlađi organizmi uspijevaju preboliti grip bez posljedica uz narodnu medicine. Nikada ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, naglašava dr Golijanin, dok to u slučaju komplikacije ne propiše porodični ljekar.
 
Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da najjeftinija, najbezbjednija i najefikasnija mjera prevencije je vakcinacija, a cijena komercijalne vakcine za ovu sezonu je 18 KM.  

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...