Naslovna Društvo Vanredna analiza vode iz rijeke Ćehotine

Vanredna analiza vode iz rijeke Ćehotine

15 C
Foča

Opštinska vodoprivredna inspekcija zatražila je od JU „Vode Srpske“ da izvrši vanrednu analizu vode iz rijeke Ćehotine kako bi se utvrdilo da li postoji opasnost po riblji fond i zdravlje ljudi na području Foče zbog nedavnog puštanja hemikalija iz Termoelektrane „Pljevlja“.

Opštinski vodoprivredni inspektor Budimir Matović potvrdio je za RF da je po izbijanju ekološkog incidenta u rijeci Ćehotini uputio dopis Vodama Srpske koje su naložile Institutu za vode u Bijeljini da izvrši vanrednu analizu vode.

-Uzorci vode iz Ćehotine na području Foče su uzeti i čekaju se rezultati. Čim rezultati budu gotovi, javnost će biti obaviještena-rekao je Matović i dodao da je o ovom problemu upoznao i republičkog ekološkog i vodnog inspektora.

U rijeci Ćehotini, pritoci Drine, desio se pomor ribe, koji je izazvan puštanjem otpadnih voda iz cjevovoda jalovišta Termoelektrane “Pljevlja”.

Hemikalije, pepeo i šljaka ispušteni su 5.jula ujutro u rječicu Vezišnicu, pritoku Ćehotine, od čega je voda poprimila kao mlijeko bijelu boju, a što je izazvalo masovno uginuće ribe.

Izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” iz Pljevalja Milorad Mitrović rekao je ranije za RF da su članovi pljevaljskog Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” iz rijeke Ćehotine izvadili i zakopali tonu uginule ribe.

Prema njegovim riječima, ispuštanjem hemikalija u sekundi je pobijen sav živi svijet u Ćehotini, a da velika opasnost prijeti i zdravlju ljudi.

Mediji su javili da je Uprava policije Crne Gore u srijedu podnijela krivičnu prijavu protiv Termoelektrane “Pljevlja” i četiri odgovorna lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnici i Ćehotini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

PU Foča: Naredne sedmice Dani otvorenih vrata i sportsko takmičenje u basketu

Povodom obilježavanja krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Svetog Arhangela Mihaila, Policijska uprava Foča organizivaće naredne sedmice niz aktivnosti, saopšteno...

Sjećanje na patrijarha čija djela govore

„Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi“. Na ovu, kao i mnoge druge poruke blaženopočivšeg patrijarha Pavla...

Fudbaleri Sutjeske dočekuju Stakorinu – košarkaši zvorničku Drinu Princip

U Foči se sutra igra komšijski fudbalski derbi – u goste Sutjesci stiže Stakorina iz Čajniča. Nakon dugo vremena dva stara rivala...

Univerzitetska bolnica veliko gradilište- uz modernizaciju i prateći radovi na infrastrukturi

Univerzitetska bolnica Foča ovih dana je veliko gradilište- radi se i unutar i oko bolnice. Uz izgradnju nove poliklinike i...

Decenija od upokojenja patrijarha Pavla: Niko nije govorio tiše, a čuo se dalje

Danas se navršava deset godina od smrti jednog od najvoljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla. Skromnost, vrlina, dobrota i život po...