Насловна Друштво Vanredna analiza vode iz rijeke Ćehotine

Vanredna analiza vode iz rijeke Ćehotine

1 C
Foča

Opštinska vodoprivredna inspekcija zatražila je od JU „Vode Srpske“ da izvrši vanrednu analizu vode iz rijeke Ćehotine kako bi se utvrdilo da li postoji opasnost po riblji fond i zdravlje ljudi na području Foče zbog nedavnog puštanja hemikalija iz Termoelektrane „Pljevlja“.

Opštinski vodoprivredni inspektor Budimir Matović potvrdio je za RF da je po izbijanju ekološkog incidenta u rijeci Ćehotini uputio dopis Vodama Srpske koje su naložile Institutu za vode u Bijeljini da izvrši vanrednu analizu vode.

-Uzorci vode iz Ćehotine na području Foče su uzeti i čekaju se rezultati. Čim rezultati budu gotovi, javnost će biti obaviještena-rekao je Matović i dodao da je o ovom problemu upoznao i republičkog ekološkog i vodnog inspektora.

U rijeci Ćehotini, pritoci Drine, desio se pomor ribe, koji je izazvan puštanjem otpadnih voda iz cjevovoda jalovišta Termoelektrane “Pljevlja”.

Hemikalije, pepeo i šljaka ispušteni su 5.jula ujutro u rječicu Vezišnicu, pritoku Ćehotine, od čega je voda poprimila kao mlijeko bijelu boju, a što je izazvalo masovno uginuće ribe.

Izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” iz Pljevalja Milorad Mitrović rekao je ranije za RF da su članovi pljevaljskog Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” iz rijeke Ćehotine izvadili i zakopali tonu uginule ribe.

Prema njegovim riječima, ispuštanjem hemikalija u sekundi je pobijen sav živi svijet u Ćehotini, a da velika opasnost prijeti i zdravlju ljudi.

Mediji su javili da je Uprava policije Crne Gore u srijedu podnijela krivičnu prijavu protiv Termoelektrane “Pljevlja” i četiri odgovorna lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnici i Ćehotini.

Последњи текстови

Јошаница: Мјештани самоиницијативно уредили пут

Мјештани Јошанице организовали су јуче радну акцију у којој су раскресали растиње око пута дуж овог насеља. Лијепо вријеме им је ишло на...

Сунчано и топло

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано са температуром ваздуха до 17 степени Целзијусових, саопштено је из Републичког...

Дан бораца у Фочи: Борци позвали на јединство

У Фочи је данас обиљежен Дан бораца Војске Републике Српске , а тим поводом служен је парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће...

Кошаркаши дочекују Соколац, одбојкаши и одбојкашице гостују у Какњу и Лукавцу

Кошаркаши Сутјеске, у оквиру 16.кола Прве лиге Републике Српске, на свом терену дочекују екипу Сокоца. Утакмица се игра сутра од 19,00...

Угашена четири пожара

Протеклог дана ватрогасци Територијалне ватрогасне јединице у Фочи угасили су четири пожара. Први пожар, око 12,00 часова,  регистрован је у насељу...